Sunday, December 18, 2016

Alhamdulillah

Assalamualaikum and hi!

wassup people? doin good? Alhamdulillah.

so, tadi I was reading comments dekat my instagram masa aku nak final dulu. somehow, I am very very touched, you know sebab those comments bukannya from my close friends pun, but from my instagram-never-met-friends. so, I'm just kinda touched dengan benda-benda macam ni tau. It is like you don't know me (so much) pun but still, you gais wish me luck for my final.

"Ala wish good luck je pun"

It is not about good luck or congrats or thank you. It is about Allah sending good people around you. tapi, kadang-kadang kita tak pernah bersyukur and tak pernah perasan pun dengan benda-benda kecik macam ni.

tapi, tak dinafikan ada sesetengah orang, yang Allah hantarkan manusia yang banyak songeh whatsoever dalam hidup kita. Look at the bright sight. Roommate kita jenis baju campak bersepah? Think again. Maybe Allah nak kita buat pahala lebih melalui cara kita tolong kutipkan baju-bau dia? Housemate makan jenis tak reti basuh? Basuhkan je pinggan mangkuk dia orang. Marah pun tak guna. kadang-kadang marah ni tak jalan pun, buat masam muka geng-geng serumah adalah. Dulu Nabi Allah pun tunjukkan kebaikan melalui perbuatan. (so good lcuk to those yang ada masalah macam ni)

Alhamdulillah. Sampai hari ni, aku masih dikelilingi orang yang aku boleh klasifikasikan sebagai good people. yang samai hari ni aku bersyukur dengan kehadiran dia orang. thanks guys and girls :')

Yang menjaga hubungan nya dengan Allah.
Yang jaga solatnya.
Yang sentiasa belajar.
Yang jenis jaga kebersihan.

Somehow, bila kita dikelilingi oleh orang-orang yang macam ni, kita pun akan terikut sekali. Alhamdulillah, syukur. syukur, masih ada orang yang nak ingatkan kita untuk selalu belajar. solat awal. buat dhuha, baca kahfi and all that. Alhamdulillah.

"If you don’t find someone who reminds you of Allah, then be the ONE who remind others of Allah"

tapi, kalau ada ketentuan Dia yang tak macam kita harapkan, bersabarlah. ada hikmahnya. mungkin bukan sekarang,  cuma one thing, jangan pernah sesekali pandang sesuatu ketentuan Dia sebagai satu kesusahan untuk kita. Find the bright sight. Cari mana positif nya satu-satu benda tu. mustahil setiap ketentuan Dia tak ada hikmahnya.

jadi apa-apa pun beryukurlah dengan kehadiran orang-orang disekeliling kita. di mana ada baik, ada juga buruknya dan begitu lah juga sebaliknya. Insyallah :) jadi, I think that's all for this post. maafkan hamba jika tersalah kata. hamba juga manusia. 

down here, I had already listed out some good things to read, so bacalah haha



"keep good love, good vibes, good energy + good people around you. if it’s not serving you positively then it’s not for you."



"Only hang around people that are positive and make you feel good. Anybody who doesn’t make you feel good, kick them to the curb. And the earlier you start in your life the better. The minute anybody makes you feel weird and non-included or not supported, you know, either beat it or tell them to beat it." -- Amy Poehler



"Whatever is keeping you awake & worrying you, let it go. Stay positive, knowing that the Almighty is in control. Things can only get better." --Mufti Ismail Menk




"If someone keeps reminding you of Allah, then you know their love for you is real."



"May Allah grant you a pious husband/wife who loves you, cares for you, admires you, sees the best in you, values you, makes you happiest, reminds you of Allah, makes your love grow even more for Allah and elevates your Imaan more and more every day and holds your hand in this life and in Jannah"



"O Allah! Beautify my character as You have beautified everything else around me"



"You have the power to plant and nurture the good thoughts! Sometimes it’s hard if you are around people sending you negative thoughts, but hold onto the good ones, and a beautiful confident person will grow."

GROUP GHOST HUG!


till then, Ilal liqa'

p/s: doakan saya nak exam khamis ni :'|
p/s: sebenarnya tadi teringat kejadian aku jemur baju and baju aku sikit lagi dah nak kering *nangis* tapi tetiba orang atas basuh baju dia, and baju dia menitik nitik tak reti nak perah. macam celup baju dalam baldi pastu sangkut je *Tuhan kuatkan aku* sabar ~ ada hikmahnya ......

Saturday, December 10, 2016

on seeing the 100% perfect girl one beautiful april morning

by Haruki Murakami

One beautiful April morning, on a narrow side street in Tokyo’s fashionable Harujuku neighborhood, I walked past the 100% perfect girl.

Tell you the truth, she’s not that good-looking. She doesn’t stand out in any way. Her clothes are nothing special. The back of her hair is still bent out of shape from sleep. She isn’t young, either - must be near thirty, not even close to a “girl,” properly speaking. But still, I know from fifty yards away: She’s the 100% perfect girl for me. The moment I see her, there’s a rumbling in my chest, and my mouth is as dry as a desert.

Maybe you have your own particular favorite type of girl - one with slim ankles, say, or big eyes, or graceful fingers, or you’re drawn for no good reason to girls who take their time with every meal. I have my own preferences, of course. Sometimes in a restaurant I’ll catch myself staring at the girl at the next table to mine because I like the shape of her nose.

But no one can insist that his 100% perfect girl correspond to some preconceived type. Much as I like noses, I can’t recall the shape of hers - or even if she had one. All I can remember for sure is that she was no great beauty. It’s weird.

“Yesterday on the street I passed the 100% girl,” I tell someone.

“Yeah?” he says. “Good-looking?”

“Not really.”

“Your favorite type, then?”

“I don’t know. I can’t seem to remember anything about her - the shape of her eyes or the size of her breasts.”

“Strange.”

“Yeah. Strange.”

“So anyhow,” he says, already bored, “what did you do? Talk to her? Follow her?”

“Nah. Just passed her on the street.”

She’s walking east to west, and I west to east. It’s a really nice April morning.

Wish I could talk to her. Half an hour would be plenty: just ask her about herself, tell her about myself, and - what I’d really like to do - explain to her the complexities of fate that have led to our passing each other on a side street in Harajuku on a beautiful April morning in 1981. This was something sure to be crammed full of warm secrets, like an antique clock build when peace filled the world.

After talking, we’d have lunch somewhere, maybe see a Woody Allen movie, stop by a hotel bar for cocktails. With any kind of luck, we might end up in bed.

Potentiality knocks on the door of my heart.

Now the distance between us has narrowed to fifteen yards.

How can I approach her? What should I say?

“Good morning, miss. Do you think you could spare half an hour for a little conversation?”

Ridiculous. I’d sound like an insurance salesman.

“Pardon me, but would you happen to know if there is an all-night cleaners in the neighborhood?”

No, this is just as ridiculous. I’m not carrying any laundry, for one thing. Who’s going to buy a line like that?

Maybe the simple truth would do. “Good morning. You are the 100% perfect girl for me.”

No, she wouldn’t believe it. Or even if she did, she might not want to talk to me. Sorry, she could say, I might be the 100% perfect girl for you, but you’re not the 100% boy for me. It could happen. And if I found myself in that situation, I’d probably go to pieces. I’d never recover from the shock. I’m thirty-two, and that’s what growing older is all about.

We pass in front of a flower shop. A small, warm air mass touches my skin. The asphalt is damp, and I catch the scent of roses. I can’t bring myself to speak to her. She wears a white sweater, and in her right hand she holds a crisp white envelope lacking only a stamp. So: She’s written somebody a letter, maybe spent the whole night writing, to judge from the sleepy look in her eyes. The envelope could contain every secret she’s ever had.

I take a few more strides and turn: She’s lost in the crowd.

Now, of course, I know exactly what I should have said to her. It would have been a long speech, though, far too long for me to have delivered it properly. The ideas I come up with are never very practical.

Oh, well. It would have started “Once upon a time” and ended “A sad story, don’t you think?”

Once upon a time, there lived a boy and a girl. The boy was eighteen and the girl sixteen. He was not unusually handsome, and she was not especially beautiful. They were just an ordinary lonely boy and an ordinary lonely girl, like all the others. But they believed with their whole hearts that somewhere in the world there lived the 100% perfect boy and the 100% perfect girl for them. Yes, they believed in a miracle. And that miracle actually happened.

One day the two came upon each other on the corner of a street.

“This is amazing,” he said. “I’ve been looking for you all my life. You may not believe this, but you’re the 100% perfect girl for me.”

“And you,” she said to him, “are the 100% perfect boy for me, exactly as I’d pictured you in every detail. It’s like a dream.”

They sat on a park bench, held hands, and told each other their stories hour after hour. They were not lonely anymore. They had found and been found by their 100% perfect other. What a wonderful thing it is to find and be found by your 100% perfect other. It’s a miracle, a cosmic miracle.

As they sat and talked, however, a tiny, tiny sliver of doubt took root in their hearts: Was it really all right for one’s dreams to come true so easily?

And so, when there came a momentary lull in their conversation, the boy said to the girl, “Let’s test ourselves - just once. If we really are each other’s 100% perfect lovers, then sometime, somewhere, we will meet again without fail. And when that happens, and we know that we are the 100% perfect ones, we’ll marry then and there. What do you think?”

“Yes,” she said, “that is exactly what we should do.”

And so they parted, she to the east, and he to the west.

The test they had agreed upon, however, was utterly unnecessary. They should never have undertaken it, because they really and truly were each other’s 100% perfect lovers, and it was a miracle that they had ever met. But it was impossible for them to know this, young as they were. The cold, indifferent waves of fate proceeded to toss them unmercifully.

One winter, both the boy and the girl came down with the season’s terrible inluenza, and after drifting for weeks between life and death they lost all memory of their earlier years. When they awoke, their heads were as empty as the young D. H. Lawrence’s piggy bank.

They were two bright, determined young people, however, and through their unremitting efforts they were able to acquire once again the knowledge and feeling that qualified them to return as full-fledged members of society. Heaven be praised, they became truly upstanding citizens who knew how to transfer from one subway line to another, who were fully capable of sending a special-delivery letter at the post office. Indeed, they even experienced love again, sometimes as much as 75% or even 85% love.

Time passed with shocking swiftness, and soon the boy was thirty-two, the girl thirty.

One beautiful April morning, in search of a cup of coffee to start the day, the boy was walking from west to east, while the girl, intending to send a special-delivery letter, was walking from east to west, but along the same narrow street in the Harajuku neighborhood of Tokyo. They passed each other in the very center of the street. The faintest gleam of their lost memories glimmered for the briefest moment in their hearts. Each felt a rumbling in their chest. And they knew:

She is the 100% perfect girl for me.

He is the 100% perfect boy for me.

But the glow of their memories was far too weak, and their thoughts no longer had the clarity of fouteen years earlier. Without a word, they passed each other, disappearing into the crowd. Forever.

A sad story, don’t you think?

Yes, that’s it, that is what I should have said to her.





nice story isnt?
but that is the reality where happy ending will never be ours.
I've bookmark-ed this story from a tumblr years ago and yup just sharing with you gais.
Happy weekend!

Ilal liqa'


p/s : If you are reading this, I am truly sorry. Yes, I was immatured. Have a good day and study well.

Saturday, November 5, 2016

Him

I still remember that moment bila I’m on my way to the hospital sebab my umi baru je lahirkan my little brother when I was in standard 1. I can’t really remember the excitedness masa tu sebab yelah lama kan, 12 years ago.  But, that moment when he hold my finger when he was 1 day old. I can still remember every detail during that moment. Dengan baju sekolahnya haha. I can’t even remember macam mana keadaan umi masa tu sebab yes! I was so excited back then when he hold my finger. Every day rasa seronok sangat tunggu the end of the day so I can go to the hospital to meet him.

Masa berlalu cepat sangat.

Now aku dah 19. And he’s 12 years-old.  

Harini, I received a lot of selfies from him sebab today he went to KidZania for his class trip. And, last night he did complained pasal his friends. He told me, takde sapa nak duduk sebelah dia dalam bas masa nak pergi nanti. And I asked why. And he replied, “ Entah. Waktu Nasih bawak bekal….semua nak duduk dengan Nasih” And my heart broke into pieces. Pity my little boy. Oh ya, before that my little brother ni suka bawak bekal tau pergi sekolah. Apa umi masak pagi-pagi, dia akan asingkan dalam dua bekas. Satu untuk umi, satu untuk dia.

And, masa tengah cuti asasi dulu, dia pernah one day bawak bekal roti sosej pergi sekolah. So he put his bekal dekat meja kantin sebab takut tempat duduk penuh and went to buy some water. When he came back for his bekal, and you know what? Everything is gone. Every single thing. His friends took every single roti dalam bekal dia and left. Do you know what do I feel? Sumpah I was so angry and feeling like nak jumpa those kids yang buli my brother. That was rude. Like really rude.  Sumpah aku tampar sekor-sekor. But, he didn’t cry pun. So proud of him. Besar dah adik aku :’)

I still remember back then, bila dia tak reti membaca. Yang dia kenal huruf O je hahahaha. Masa tu, umi abah selalu suruh dia baca and baca and baca. Tapi, he’s a slow learner. He can’t really catch-up everything dalam masa yang sama. And he cried a lot. Masa mengaji pun sama. Habis je mengaji, he came to me and cried :’)

“Kakak, abah marah Nasih” :’)

What do I do? Aku usap usap je kepala dia and cakap jangan nangis. Hahahaha bagus betul kakak dia ni. Tapi, bila dah pandai baca Subhanallah. Everytime naik kereta, nampak je signboard dia baca. Nampak je signboard, dia baca. Hahaha what a cute little boy. Excited betul dapat membaca.



When I was in asasi, Nasih nak UPSR dah. One day, abang aku whatsapp. Dia cakap, nanti balik ajarkan Nasih sebab Nasih tak faham-faham dia ajar apa. Dia pun dah stress nak ajar macam mana. Hahaha, I laughed baca whatsapp dia sebab I know my little brother macam mana. He’s a slow learner, and he need time to process everything. I said okay and I’ll try my best. So, bila dah habis asasi. I went home happily jumpa dia tengah tidur dekat ruang tamu. Hehehe tunggu kakak balik lettew.

Tapi, everything went so well, he started to do well in mathematics. I was so shocked, sebab dia tak reti matematik hahahaha. Everything was so different. Lain gila dengan apa yang abang aku bagitahu. Jeng jeng jeng, akhirnya bocor rahsia.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Dia pergi tuisyen rupanya. Private tuition. Alhamdulillah, he loves his teacher so much, he studied so hard and he started to do well in examination. Syukur, Alhamdulillah.

Tapi, degree dah start earlier than UPSR. And I left him again. I was so sad tau sebab I can’t be there for him masa dia nak UPSR. After UPSR, he told me UPSR susah, BM senang sikit. Hahaha my boy. 

Alhamdulillah, he’s done with his UPSR and going to sekolah menengah next year.

But, u so small T.T You cannot go to sekolah menengah yet :(

I can’t really describe how much I miss him.
I miss him so much.
Tak percaya dah besar dah dia.
Dah pandai selfie.
Dah pandai pergi lawatan.
Dah pandai pakai hensem hensem.

So different masa dia kecik-kecik dulu. 



How I wish I can spent lagi banyak masa dengan dia. Sebab I want him to remember me nanti, masa dia dah besar. And I’m way beyond bersyukur sebab my parents still ada behind us and beside him untuk sokong dia and be our backbone.

Aku harap sangat sangat. One day, bila dia dah besar. Dia akan selalu ingat aku and our parents and adik-beradik lain. How we really love his keletah eventhough rasa annoying nak mampos hahaha I really really hope you gonna be a good boy and don't be a heart-breaker my dear. I did told him jangan bercinta kalau kakak tahu siap. Sebab I don't want him to end up jadi heart breaker or his heart sendiri yang break. Because both sucks. Yup, he's 12 and I told him that.  

I miss my brother so much. My family. My home. My room. Literally everything. How I wish I can go home now.


I really really miss everything.

Excuse my homesick-ness. Bye. 







Family-sick sucks.

Monday, October 17, 2016

Air

Hi assalamualaikum everyone!

make sure everyone stay hydrated! but don't overhydration! :)

I have been doing some research about the relationship between blood volume and overhydration (terlalu banyak air dalam badan) and everything is leading me to a lot of whole new information about our body. And i was like HOW CAN I NOT KNOW THIS?! Tapi sampai sekarang I'm not really sure the real answer to my question :( But then, reading all this about how our body works, how does it try to balance the water that we drank and also the water that already contain dalam badan kita betul betul makes me feel like kita ni tahu sikit je sebenarnya.

Sangat sedikit.

Daripada apa yang dah aku belajar for the past few weeks tak lah membuka sangat pintu hati ni nak rasa betapa kurang nya ilmu dalam diri kita ni. Tapi, what am I doing untuk this 30 mins kot, really makes me feel macam mixed feelings tau.

And I feel like I wanna read more and more.
Like I need to know more.
I want to know more.

Maybe sebab I have been reading about how our body works kan. Something that we can imagine. Selama ni dok belajar psal nukleus je, benda tak nampak so rasa minat terhadap that thing takde sangat. But when we learn about ourselves kan, macam mana minum air banyak boleh menyebabkan penyakit itu dan ini. It feels like something that indescribable. Something yang you can't explain it in words. Something that you feels like you want it more and more. Ha I don't even know how to explain about my feeling(s?) right now.

But yeah, I am glad I'm here.

Learning all this.

Sekurang-kurangnya kita tak bangga diri sangat dengan ilmu cetek yang kita ada. Read when ever you ada masa yang terluang. Bacalah dan rasailah sendiri betapa berharga nya masa yang kita ada. Hargai setiap saat yang berlalu.

Jadi a little bit sharing

Benda yang paling jauh dengan kita adalah masa lalu. Benda yang paling dekat dengan kita adalah mati - UstazKazimElias @_UstazKazim

Jadiiiiiiiiiiiiiiiii, minum air tapi jangan terlalu banyak. Keep your body hydrated okay! See you in my next post. Have a nice day everyone!

Ilal liqa'

Saturday, October 15, 2016

Blog saya

Assalamualaikum gais! Hi!

tak tahu kenapa ada line hitam tu #thisis #dothemaziah

Perasan tak kebelakangan ni banyak sangat aku buat new entry? ni sebab sebenarnya........................................ *drum roll* pembaca-pembaca di blog ni ramai sebenarnya ni dieorang baru mengaku hahahahahahaha hi korang :P eh hahaha taklah sebenarnya saja nak menulis meluahkan perasaan yang terbuku dihati dan sekarang ku luahkan pula dalam bentuk tulisan hihi

jadi, blog saya?

disebabkan I am not in the mood of studying and suddenly there is a wifi connection so here I am.

and, baru je lepas lepak-lepak blog orang lain. and i was like wau cantiknya blog, tersusunnya everything, cantiknya tulisan, cantiknya gambar, peh hebat gila cara dia menulis and lots. Then i opened a new tab and pergi my blog. and yup this is my blog

quite selekeh
tapi I'm so lazy to edit everything
jadi terima jelah apa ada hehe

Fyi, there's nothing interesting dekat my blog. Serious takde apa yang menarik pun. I'm just sharing apa yang I feel like sharing. How was my week, what do I feel, my daily routine, beauty stuff and bla bla bla. basically, anything that I would like to share. so what I am trying to say is takyah la baca my blog hahaha

but, I will keep updating
InsyaAllah!
keep reading and jangan segan segan click kan iklan kat atas hehe

okay, I don't even know what to say dah
That's all for now.
till then peeps!

Ilal liqa'


p/s: EOB (End of Block) Examination dah makin dekat :(( pray for me and my friends okay!

Sunday, October 9, 2016

Don't worry too much

A lil bit sharing for today! Dapat from whatsapp so why not? 


And what i learnt the most in the whole journey is:
1. Don't worry too much. Let Allah plan it for you. 

وَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ ۚ وَكَفَىٰ بِاللَّهِ وَكِيلًا
Dan berserahlah kepada Allah (dan janganlah menumpukan harapanmu kepada yang lain), kerana cukuplah Allah menjadi Pentadbir urusanmu. (33:3)

2. Don't let fear control you. Kadang2 kan, akak takut banyak benda. Akak risau banyak benda. Akak takut kalau akak takleh buat time exam, takut kalau tak lepas nanti (exam belum, takut result dah), and macam2 la akak takut. Sampai stress, nangis.. So ada sekali time tgh akak takut tu, akak buka Al-Quran.

Surah as-Syu'ara ada cerita pasal Nabi Musa waktu Allah perintahkan untuk mendatangi kaum yang zalim iaitu kaum firaun, and nabi musa risau. nabi musa risau orang akan mendustakannya, risau sempit dadanya and tak lancar kata-katanya (sebab nabi musa pelat), and risau kalau kaum firaun bunuh dia sebab dia sendiri ada tuduhan jenayah atas dia.

Tapi Allah kata,
Holy Quran 26:15
قَالَ كَلَّا ۖ فَاذْهَبَا بِآيَاتِنَا ۖ إِنَّا مَعَكُمْ مُسْتَمِعُونَ
Allah berfirman: "Jangan! Jangan fikir (akan berlaku apa yang engkau bimbangkan itu)! Oleh itu pergilah kamu berdua membawa mukjizat-mukjizat Kami (yang membuktikan kebenaran kamu); sesungguhnya Kami ada bersama-sama kamu: mendengar.

So, in conclusion. Jgn risau. Jgn fikir pasal consequences in the future. Trust Allah, and He's the best of planners.

3. Time for Allah doesnt kill. It doesnt take away your chance to study. Kadang-kadang kita kedekut masa, risau sangat sampai lupa Allah yang pegang masa tu. 

And that, ketenangan jiwa tu Allah je boleh bagi. We can call our parents, but they can only listen and we will worry them too. Tak salah kalau nak call, but remember, 

Allah yang pegang hati tu.

kak cerita, bukan nak riak, tapi nak share something yang akak bersyukur sangat dapat rasa and I wish I could stay that way all the time.

Everytime akak risau, akak solat. Kalau akak baca buku dah dekat sejam tapi takde satu pun masuk, akak solat, or akak baca Al-Quran. And insyaAllah, Allah tolong. And Allah has His own ways untuk tenangkan kita. 

For example, dgn ayat2 dia. Kita flip page Al-Quran randomly dgn doa Allah tenangkan kita, or Allah tolong kita, and insyaAllah jumpa. And that feeling, akak menangis. Akak orang yg banyak dosa tp Allah tak lepaskan akak. Akak doa, Allah jawab, akak mintak tenangkan hati, Allah tenangkan. Akak rasa mcm disayangi. 

And Allah menyayangi hamba-hambaNya lebih lagi dari ibu yg melahirkan mereka sendiri. Akak lupa, but alhamdulillah Allah ingatkan :)

4. Akak dpt lagi satu point of view pasal Allah. Allah itu Tuhan. TUHAN. Bukan manusia.

Allah tau what we are going through. Allah knows better than we do. All that tears, all that hardship, Allah knows. And He knows the extent that us humans can go. He knows when we're suffering too much. Belajar ni tak senang, sebab tu belajar ni jihad :)

So just, seek help from Him, and He will help us, the way we exactly need.

Even kalau sebelum ni kita tak pernah langsung berdoa, and esok nak exam, baru hari ni nak doa. Then do it. Allah bukan manusia yang berdendam dgn orang. Org selalu kata "bayangkan kalau selama ni ada org tu lupakan kita, and bila dia sesak baru nk dtg kat kita, agak2 kita nak tolong tak?"

Kita lupa, Allah tu Tuhan yang Maha Pengampun, Maha Pengasih, Maha Penyayang. Bila hambanya ikhlas dtg kat dia, menangis kat dia, mintak kat dia, Allah terima, with open arms. Husnuzon dgn Allah.



5. Yakin dgn janji Allah, yakin dgn kalam Allah. Akak suka ambil doa dari Al-Quran. Contohnya, doa orang yang dah masuk syurga dekat akhirat nanti;

"Holy Quran 35:34
وَقَالُوا الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَذْهَبَ عَنَّا الْحَزَنَ ۖ إِنَّ رَبَّنَا لَغَفُورٌ شَكُورٌ
Dan (sebagai bersyukur) berkatalah mereka: "Segala puji tertentu bagi Allah, yang telah menghapuskan perasaan dukacita dari kami; Sesungguhnya Tuhan kami Maha Pengampun, lagi sentiasa memberi balasan yang sebaik-baiknya (kepada orang-orang yang taat);

Doa, yakin. InsyaAllah :)

6. Hmm.. And lastly, pesanan ayah akak time exam tu, "you need to remember that when you walk into the exam hall, its not you and your knowledge that will give the right answer the questions. Its Allah's grace that allows you to do that."

So remember, La hawla wa la quwwata illa billah.

Akak ingatkan diri akak continuously even time tgh tunggu paper to be distributed time exam.

---

Alhamdulillah, akak bersyukur sgt2. Akak dulu cuma harap lebih university and sponsor requirement. Kalau org congratulate akak, and says hardwork pays off. 

Well yes, Alhamdulillah hardwork pays off. Tapi bukan dgn my hardwork dpt result ni. Its with Allah's help and His grace that given me this result :)

#cp

Saturday, October 8, 2016

Hospital Visit

Hi assalamualaikum gais!


so based on title pun dah boleh agak what I am going to write. ok sesapa yang tengah membaca boleh pergi scroll facebook ke twitter ke or buat kerja lain hahaha

so so so so so haritu kita orang pergi hospital visit atau bahasa melayu nya melawat hospital. we were all extremely-super-extra excited for that day but then it turns out to be not-so-quite-so-so day (for me la) sebab my group macam sekejap sangat hospital visit nya :( the last group yang tinggalkan hall and the first group yang arrived hall. tapi, so far ok la cam rasa rasa dah jadi doktor gittewww

when we were doing the 'hospital visit' thingy, we went to the children's ward (JEEE) and dekat sana, we can see banyak gila budak budak yang sakit. okay, takdelah banyak gila macam tin sardin padat maksima camtu cuma ramai la. i don't know the exact number of kids there so yeah, daripada apa yang dilihat memang ramai. so kesian tau sebenarnya. cause u know, budak budak kan. kecik lagi. ada yang masih bayi :((( tapi dah sakit. tak sempat pun nak kenal erti kehidupan dah terlantar atas katil.

jadi pada semua yang dah besar masih bernafas hari ni, bersyukurlah atas nikmat yang Dia bagi ni. bukan semua dapat rasa nikmat sihat macam ni. dapat rasa indahnya hidup sihat macam ni walaupun kadang kadang banyak masalah yang kita ada. (ujian tu kan tanda Tuhan sayang :) )

and also tak dilupakan parents yang sentiasa setia menemankan anak anak yang sakit. kot kot terjaga ke, kot kot menangis nak susu ke kan. kita orang masuk je, dieorg terjaga sebab tertidur tunggu anak :') sorry pakcik makcik kami tak berniat nak ganggu tidur yang jarang jarang kali lena. semoga Allah memberi kesembuhan to your kids and semoga Allah permudahkan everything!

tapi, Alhamdulillah semua punberjalan lancar. and I did a video tapi internet lambat sangat and takleh nak upload :( I will try my best nak upload huhu sedihhhhhhhhh emmmm so that's all for this post (I guess?)

till then, people.


Ilal liqa'
Assalamualaikum!

Friday, September 23, 2016

Step 2? #mymedicaldiary

Hi assalamualaikum everyone! Miss me? finally, I am backkkkkkkkkk after a few weeks

(kasi selfie satu kali)

So, today I'm not really have an idea of what should I write but I wanna write something haha but then, Alhamdulillah everything went so well. And, pasal belajar, dah masuk third week! And alhamdulillah syukur everything smooth je eventhough rasa macam penat sikit. yela, selama ni kan makan tidur lepak tengok drama korea je, tetiba tiap tiap hari kelas habis petang. serve u right :P

okay, let me start pasal belajar. Alhamdulillah, semua okay sangat sangat. best sangat dapat belajar huhu you know right that feeling when you love studying and there is a lot of things that you need to hafal and remember and understand at the same time. so yeah, everything's great (for now) as we are not so into the actual/real 'medical school' lagi. but hey it is a great start! so, i guess there is nothing to be worried about. InsyaAllah, moga moga dipermudahkan selalu :)

and about my housemates................................









SEMUA BEST GILAAAAAAA OMG OMG OMG OMG BEST GILA U KNOW I LOVE THEM SO MUCH LIKE SO MUCH AND TRULY TOO MUCH HAHAA

okay thats what we call as exaggerating haha but this is true dude. they are super kind and 'sporting' at the same time. cuma tu lah, we olls banyak sangat cerita or banyak mulut, sampai makan pun kadang kadang ambik masa berjam jam. sampai tangan pun tak basuh basuh :') nice anak dara sekalian haha but hey, bila lagi nak macam ni kan? nanti dah masuk clinical year semua busy, macam ada senior cakap ni, (dah year 5!!) busy sampai kadang kadang tak jumpa housemates pun?????

BAPAK BUSY DO JADI MEDICAL STUDENT

tapi tak sabarnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nak clinical year huhu

and, for now I should be studying sebab at 11am saya ada assessment tapi hmmmmmmm kesini pulok kita??! hahaha okay, I think that's all for now. I will keep updating later (if I got time lah ok)

keep reading (and commenting- if there's anything that you wanna ask ke saja saja ke nak comment lol)

daripada seniors fakulti :')


okay, bye byeeeee
Ilal liqa'
Salam!

Thursday, August 18, 2016

just quit

hi guys.

so I am actually watching the match between denmark and idk what country for the badminton match.  and denmark currently kedepan with one mark (ONE MARK???/ like idkkk) and nampaknya macam he will win the game.

and I've been thinking about the other man from idk country.
kan lagi senang kalau dia gave up je.
kalau dia gave up, everything will be easy for him.
he doesn't need to practice for the next game (if he won this current match)
he doesn't need to fight.
he just need to quit.

but, i know that he's actually carrying a big responsibilities.
he's carrying his country's name.
he's trying to make his parents proud of him.

because you know... parents.. when they are proud of their childm they will brag about their child to their friends, relatives and even your siblings kan? correct me if I am wrong.

and they are now playing for Olympics kot!!! parets mana tak bangga and how can he gave up macam tu je sedangkan for sure dia akan berlatih sehabis baik so that he qualified untuk masuk olympics.

and now, I am telling myself that he should quite sebab terang terang the other guy akan menang.

shame on me.
I am sorry.

I will pray for the best for you!
Keep fighting and never give up just like what you did just now.


I am sorry readers if I am being too negative (cause you know sometimes people get lost in their way) so now, beregu bercampur Malaysia!!! let's pray for the best for Malaysia! Insya-Allah kita doakan baik baik :)

Ilal liqa'

Tuesday, August 16, 2016

Langkah pertama #mymedicaldiary

hai assalamualaikum semua!

I'm back and with hashtag #medicaldiary ????????? wah apeni apeni apeni

beauty with brain (Dr. Kang from DOTS) (awhhh so goals)

alhamdulillah, result degree baru keluar and this is my new start. Insya-Allah 5 tahun lagi ber-title doktor! saya bukan nak menunjuk atau cuba mengganas dengan topik baru ni cuma nak simpan segala kenangan indah ini dalam bentuk tulisan :) mana tahu, nanti nanti rindu kan? haha

Jadi ...... "Kenapa nak jadi doktor?"

secara jujurnya, sejak kecil lagi tak pernah pun terfikir pun saya berada di sini harini. (10 hari lagi saya akan kembali ke unimas dan menyambung pelajaran dalam bidang doktor perubatan. insya-Allah mohon dipermudah segala urusan) cuma sejak darjah satu, jika ditanya tetang cita-cita, jawapan sebagai doktor mesti akan terselit dalam banyak banyak pekerjaan. tapi bagaikan mimpi yang jadi kenyataan (sekarang pun macam tak boleh nak terima kenyataan lagi hehehe) nama saya dah pun tersenarai sebagai salah seorang pelajar perubatan.

 Jadi ...... "Kenapa nak jadi doktor?"

minat, desakan atau pilihan? semua ni pun memberi kesan terhadap pilihan saya harini.
minat? yes tapi not 100%.
desakan? ibu bapa keluarga? mungkin tapi bukan juga 100%.
atau pilihan? ini pun mungkin ya, sebab saya sendiri tak tahu nak sambung apa hahahaha

"Jadi doktor ni penat.. belajar penat, kerja pun penat. Kenapa nak jadi doktor?"

apa-apa pun saya tahu rancangan Yang Maha Esa itu adalah yang terbaik buat hamba-Nya. Insya-Allah kalau orang lain boleh dan mampu menghadapi segala rintangan dan dugaan dalam bidang ni, jadi kenapa tidak saya? Dengan izin-Nya, segala perkara yang tidak mustahil pun jadi mustahil kan? Jadi, apa pun perjalanan kita yang telah Allah tentukan itu sebenarnya yang terbaik untuk kita. Have faith in Him! Saya percaya ada hikmah di sebalik semua ni. Jadi, why not?

sejujur-jujur nya saya bukan pun pelajar cemerlang. tak pernah terbayang saya akan ditawaran tawaran yang sangat berharga ni. tapi Alhamdulillah, bersyukur sangat! so to my friends yang dah pun dapat result degree korang, bersyukurlah! Allah tahu apa yang terbaik untuk kita. and congratulations everyone. you guys did well. apa-apa pun bidang kita ceburi, jadilah yang terbaik. okay?!

so goodluck everyone and buat sehabis baik ok. Insya-Allah sama-sama kita jadi cemerlang buat diri kita, keluarga, masayarakat dan jugak agama. mana yang baik, kita ambik. and mana mana yang kurang baik, kita tinggalkan jauh-jauh dan berubah jadi lebih baik dari diri kita sekarang.

I think that's all for this post. let me know you're reading this by leaving a comment ok! ok tu je hahaha

Ilal liqa' everyone
salam sayang, Atifah
& Assalamualaikum :)

p/s: doakan yang terbaik buat saya dan rakan-rakan tau!

Friday, June 24, 2016

#TipsNia



Assalamualaikum hi uolls! Salam Jumaat semua. So, harini saja I nak share dengan semua, tips dari @twt_kecantikan daripada curator Nia last week. I love her, but idk siapa Nia actually. To Nia, if you are reading this halalkan ilmu you untuk I share to everyone tau and kindly contact me after you read this :)

Actually I buat post ni sebab it is easier for me to read this if I nak refer balik. Sebab all of you tahu kan, twitter cam susah sikit nak baca. I don't know for you girls, but for me I hate reading tweets dekat twitter sebab macam bersambung sambung and quite leceh. So, here I am nak senangkan kerja I and all of you haha. So keep reading, and share ok with your friends!

Before we start, I akan masukkan a lil bit review or tips from other girls yang replied Nia's tweets ok! And, if you dah baca all this and macam tertanya tanya kat mana nak cari jojoba oil tu kna (sebab Nia selalu mention) Nia ada jual dekat ig shop Nia the.green.scarf 

So, let's start!

......................................................................

Untuk parut yang merah2, biasanya sebab luka dalaman still lagi berjalan, kebanyakannya parut merah mesti rasa panas/pedih,so kena sejukkan #tipsnia

Utk kurgkan redness
1. Letak ice cube
2. Ambil daun lidah buaya (aloe vera) sapu, tunggu 15min, basuh
3. Sapu jojoba/argan/olive oil #tipsnia
4. Guna vit e moisturizer, sapu secara konsisten sebelum tidur.
5. Sapu madu, tgu 15 min, bilas dan basuh muka macam biasa #tipsnia
6. Sapukan 5-6 titis Jojoba/Argan oil ke seluruh muka dan bibir sebelum tidur. Tak perlu basuh, terus tidur. #tipsnia

Asmaa ‏@AsssAbuBakr  Jun 13@twt_kecantikan I do this madu trick for abt 2 months. It worked! Parut makin pudar & jerawat pasir hilang!

Tips untuk hilangkan parut tadi semua secara semula jadi. Takda bahan kimia, jadi kena amalkan sampai nmpk perubahan. #tipsnia Ramai ckp pedih, leceh, malas nak amalkan semua tips hilangkan parut ni. Tapi kena ingat, tak rajin, tak sakit, tak cantik la nnt. #tipsnia

Nak cantik kena rajin.
Nak cantik kena sakit sikit. #tipsnia

Untuk parut berlubang mmg susah sikit, sebab kulit kita macam dah terkoyak kan? Nak kambus guna apa? Huhu #tipsnia

Minn ‏@jKimMira  Jun 13 @twt_kecantikan my dermatologist said kena buat treatment utk lukakan balik kulit tu so that new tissue will grow
NNN~ ‏@BihaSohim  Jun 13 @twt_kecantikan boleh guna aloe vera tp lmbt sket, lubang kt muka ni makin kecik


SM ‏@suhailiii  Jun 13@twt_kecantikan dermaroller !


Tak semua kulit sama, kalau awak pakai jadi merah2, dia pakai kulit licin, better awak stop cuba cara lain. #tipsnia

I bukan nak takutkan you guys (perempuan) tapi ramai lelaki yang I jumpa ckp, nak tahu perempuan tu bersih ke tak, tengok kaki dia. #TipsNia

Pini. ‏@AfiniAidalina_  Jun 15 @twt_kecantikan , orang tua pun cari menantu tengok kaki. Dia cakap kaki kalau kotor berkerak macam bontot kuali tu solat tak jaga lettew 😝
Fatnin Ishami ‏@ciktnin  Jun 15 @twt_kecantikan sebab tu kaki salah satu aurat wanita and islam ajar pakai sarung kaki (stokin). Kaki pun scan apatah lg yg lain.
tough cookie ‏@nrlhusna93  Jun 15 @twt_kecantikan lelaki tengok kaki perempuan is totally something la sis. serious. not kebersihan je. but lust too. girls, wear socks ok



Ada beza ok. Kalau kita sendiri pun tgk boleh beza kan? Pakai lotion, rajin scrub badan, hitam hasil burn tu akan jadi beza. Betul? #TipsNia Skangkan byk yang jual coffee scrub tu. I pun dah cuba, buat diy pun lagi murah, i buat diy. Bau sedap, kulit pun cantik. #TipsNia Please tau, rajinkan diri scrub satu badan, sental semua tempat yg jarang kita bagi perhatian on daily basis tu. #TipsNia

Tips pakai lotion, after mandi, masa badan tengah lembap2 sikit lepas lap tu, terus pakai lotion, so lotion akan trap moisture badan kita #TipsNia

Masa nak sapu lotion satu badan paling efektif, dalam masa 2 minit selepas mandi. #TipsNia

Benda mudah, jgn rumitkan. Kan? Selain drpd lotion, I suka pakai Jojoba Oil dekat tangan/kaki/badan juga. #TipsNia

Jojoba Oil boleh hilangkan stretch marks, selulit, parut kalau pakai secara berterusan tau. My mom pun pakai dekat parut2 dia. #TipsNia

Tumit, tapak kaki, siku, semua I sapu dgn Jojoba Oil. Memang lembut sangat bila bangun pagi. #TipsNia

Bukan la Jojoba Oil je berkesan. Argan Oil, Olive oil,dan semua jenis losyen kalau kita pakai secara berterusan mmg akan ada hasil. #TipsNia

Sebab apa I suka sangat Jojoba Oil? Sebab dia organik. 100% certified organic. Tanda bahan kimia tambahan. #TipsNia

DIY coffee scrub:
3 sb serbuk kopi, 1sb madu, 1sb olive/jojoba oil, 1sb gula perang/gula pasir, campur semua sekali. Siap! #TipsNia

Sebelum tidur, sapu lotion/minyak banyak banyak kat kaki, tangan, badan. Tidur pun best, wangi je, esok bangun suka je wangi. #TipsNia

Telinga. Belakang telinga. Bersih ke tak tu? Cuba sekarang pegang, pastu bau. Euwww kan? Ha baru teringat letteww. Pernah cuci tak? #TipsNia

Masa cuci muka/masa mandi, biasakan sabun telinga sekali. Lepas mandi, gosok guna towel lap kering kering seluruh pelosok telinga. #TipsNia

Tengkuk jangan lupa selalu scrub dan letak lotion eh.... Gelap sebab daki dan gelap semulajadi lain eh.. Tengkuk kena rajin scrub. #TipsNia

Pastikan kuku sentiasa pendek dan kemas. Kuku kotor, pgg muka, makan, kotoran semua melekat kat situ. Geli kan? So rajin potong ye? #TipsNia

DIY lemon scrub (whitening):
3 cups sugar
1/2 cup olive oil (can use coconut oil or jojoba oil)
1 to 2 tablespoons lemon juice #TipsNia

*Nia also mentioned kalau nak buat sekali pakai boleh kurangkan portion :)

DIY coffee scrub (antioxidant) 
1 cup coffee
1 cup sugar or salt
1/2 cup coconut oil #TipsNia

Kalau malas:
Potong lemon separuh, celup lemon dekat gula, bagi gula pasir melekat dekat lemon, scrub muka, bilas. #TipsNia

*brown sugar pun boleh
*Nia : kalau jerawat tgh aktif jangan scrub. Penting scrub seminggu sekali or 2 mgu sekali utk buang sel kulit mati

I nak share DIY ANTI WHITEHEAD SCRUB! 

Mix one teaspoon of rice flour, turmeric powder, honey and lemon juice.
Do not add water and you can use more lemon juice instead.
Apply your anti-whitehead scrub. Limit your application to twice a week. #TipsNia

Selain drpd minum air 3L sehari untuk kulit yg sihat. Pemakanan juga kena jaga. Lebihkan buah dan sayuran. #TipsNia

Syazana ‏@syanashahar  Jun 15 @twt_kecantikan betul tu, my doctor pun nasihat banyakkan makan buah and sayuran. Muka cantik badan sihat 👌🏼

Kurangkan makanan berminyak. Kalau makan pun, minum green tea, cleansing tea, detox water untuk bersihkan balik #TipsNia

Basuh muka selepas pakai shampoo dan conditioner tau? Bahan bahan dlm shampoo dgn conditioner tu boleh clog pores #TipsNia

Untuk yang byk jerawat. Cuba elakkan makanan bergula dan tenusu. Tengok seminggu kalau ada perubahan dekat kulit. #TipsNia

NUNA ‏@NOURULNADHIEYA  Jun 16@twt_kecantikan makanan pedas pon kne elakkan advise from my doctor 😊

Bukan tu je. Avoid polluted area, stress,have 6 hours sleep, clean pillow case, regular exercise, dan tengok perubahan kulit lepastu. #TipsNia Cut back on sugar and dairy rich foods. Many sees a big impact on their skin. Drink only plain water or lemon water too. #TipsNia

Jerawat dekat kening, sebab byk sgt makanan tak berkhasiat atau allergic dengan certain food. So watch your food intake ok? #TipsNia

DIY toner utk kulit berjerawat/berminyak:
Apple Cider Vinegar (cuka epal) 1sb, campur dgn satu cawan air. #TipsNia

Ni bulan puasa kan? Cuba seminggu, mkn la ape ape pun, tapi NO AIR MANIS. Seminggu. Lepastu baru kurangkan kuih manis2 tu. #TipsNia

Ingat ye, aim kita taknak sakitkan lagi kulit if jerawat tgh aktif. Basuh muka perlahan2, lap dgn towel bersih lepas basuh muka. #TipsNia

Jangan selalu pegang muka. Jangan kutil2 jerawat pasir tu. If nak pegang muka, pastikan tangan bersih. #TipsNia

Girls, tudung dengan shawl pun kena sentiasa cuci/bersih. Sebab selalu bersentuh dengan pipi dan tangan kan? Kuman ada dimana mana. #TipsNia

Unless you DIY buat pencuci muka, toner, pelembap. Itu mmg organik sebab mmg betul2 guna bahan semulajadi.

Kalau jerawat banyak dekat bahagian bawah muka (jawline) itu sebab hormon. Jadi jangan stress, exercise n rehat cukup. #TipsNia

Hormon mmg berkait rapat la dgn jerawat ni. Dia mcm kalau jumpa tu, terus semua jerawat nak buat perjumpaan jejak kasih diatas mukaku. #TipsNia Jadi kita sebagai pemilik muka kena buat apa?! Kita bawa bertenang. Jangan stress. Nanti hormon kita lagi stress. Eh? #TipsNia

I selalu buat yoga before tidur masa stress.Ikut youtube. 3 minit dah cukup. It helps, like a lot! Yoga helps badan kita bertenang. #TipsNia

Before tidur, dengar muzik, bacaan ayat suci ke. Supaya otak kita tenang bila tak stress, so esok bangun, jerawat pun tak tumbuh. #TipsNia

Siapa belum tidur? Ada jerawat tgh merah/aktif? Ada madu? Pergi amik satu sudu madu, sapu satu muka, biar 30 min. Basuh. #TipsNia

Untuk yg ada jerawat besar/merah/nanah. Try oatmeal scrub. Campur yogurt asli dgn oat. Scrub hari2 pun boleh, sbb oat tak kasar. #TipsNia

Untuk kulit kusam pun boleh cuba sapu madu satu muka. Tunggu 30 min. Basuh. Amalkan seminggu and tell me the difference. #TipsNia

Products suggestion under eye cream: #TipsNia 
1. Nanowhite eye brightener
2. Olay Regenerist eye lifting serum
3. Garnier eye serum
4. Himalaya under eye cream
5. Bioessence 24K Bio gold anti dark circle
6. Laneige water bank eye gel #TipsNia

nurfarahwahida ‏@farahchoclato64  Jun 17@twt_kecantikan safi rania gold pown okay. Best
 ☺ ‏@lebahjuling  Jun 17 @twt_kecantikan krim mata safi pun okay. But kne pakai consistent. Tak dpt la pakai harini esok hilang.


Kelemumur jugak boleh disebabkan oleh kulit berminyak. So bila minyak berlebihan, dia akan menebal dan jadi kelemumur. #TipsNia

Peluh. Kita berpeluh setiap hari, kalau peluh tak dicuci dgn sebetulnya boleh jadi kelemumur juga. #TipsNia

Kalau ada kelemumur, kerap kan syampu rambut. Sehari sekali. Pilih syampu yg sesuai dan berubat khas untuk kelemumur. #TipsNia

Syampu untuk kelemumur: #TipsNia 
1. Head n shoulders (pilih range ikut kesesuaian)
2. Selsun blue
3. Safi shayla anti kelemumur
4. Clear Men/Clear
5. Himalaya anti dandruff shampoo #TipsNia

Fatin ‏@ftnamranis  Jun 18@twt_kecantikan saya pkai loreal yg color putih merah tu, syampu dngn konditioner hilang terus kelemumur. Syukur, tkde rasa malu dh.
vwvnis ‏@RatuAmoyy  Jun 18 View translation@twt_kecantikan pakai shayla lagi terukk. I pakai himalaya skrang. Better
p a n d a ‏@diebakhairuddin  Jun 18@twt_kecantikan shampoo bamboo salt marine essence pun okay
SA ‏@sareppALYA  Jun 18@twt_kecantikan syampoo bawang jackie chan
cik naa ♚ ‏@aeinaazuhry  Jun 18 @twt_kecantikan gvc pun bagus. Kurang rambut gugur and kelemumur pun hilang


Home remedies anti dandruff #TipsNia


Tips untuk dark circle/eye bag #TipsNia


Tips hilangkan parut jerawat #TipsNia


Siapa yang tanya pasal jerawat pasir tadi? Ni cara hilangkan jerawat pasir. #TipsNia 



Tips kecilkan liang roma; #TipsNia


Petua/cara atasi rambut gugur #TipsNia


ok I think tu je kot for now! Ilal liqa'

Saturday, May 14, 2016

How To Be Beautiful Without Makeup?

hi?


"so much stress these days to always look perfect & to be flawless"

"we can ask ourselves what is beautiful, what is pretty & what is perfect"

"our flaws are really makes what we are"

"we need to be accepting us more"

"most beautiful when they are happy and when they are beautiful"

"do things that make u feel good about yourself"

"what does it matter what others think if you gonna be unhappy?"

i love this video so much. every single word that she said is so inspiring. i love u hehehe.

tapi kan we are actually denying the truth. sebab, we know that, these days no one will choose or pick a partner or someone as their workers or girlfriends or boyfriends if they are not beautiful. or we called it as dahi licin, muka putih hahahahahaha. tipu la kalau ada. ok exception for a little group yang memang will choose attitude/hati than their face

i don't know why am I writing this. I am just having bad day. I just want to be flawless. I am not chasing for others opinion or compliment. it just that, by being flawless itself, will make me happy. the thing is when will i be flawless? perfect tu tak la kan. for me, beautiful is when you are flawless and your skin is white and the most important thing is someone yang ada good sense in fashion. I am just jealous with girls yang know how to do makeup, how to do the most perfect eyeliner, how to dressup and eveything la kan

people might say, paling penting hati. paling penting hati. I know that people. please stop saying that. you're denying the truth.

#mentalbreakdown
#sorryjanganbaca
#bye

ok abaikan. I'm out *hands up* bye

Monday, May 9, 2016

cuti?

hi gais

acah je kan? nak update tapi tak update update. nah, I am quite busy with korean dramas hahahaha sampaikan kadang kadang whatsapp pun tak terjenguk. ada je post yang panjang berjela dah tulis haritu, tapi tak rasa macam nak post sebab merepek sangat hahaha

em, cuti? alhamdulillah quite fun. cuti is acually equal to improving myself. rasanya this is the only time where I can so something to improve myself to be a better women chia chia chia and also to spent my time with my family. no I mean, cuba tengok and bayangkan masa depan. this is actually the only time yang left, yang I will be staying like so real dekat rumah. lepas ni masuk degree, balik rumah pun cuti sem je and lepas tu kalau kahwin (highlight kalau) obviously I will be staying with my husband (kalau kahwin) kan? so, I will use this time sehabis baik (peh macam pengakap) to spent it well with my family hehehehe

jadi, tunggu lah kalau ada next post (again please highlight kalau) stay tuned <3



I am in love with Song Joong Ki
i just finished the drama and am a little obsessed with Song Joong Ki. 
Yoo Si Jin was so perfect in the drama 
and no lie he's too cute
everytime tengok muka dia
mesti rasa nak senyum jugak
macam tengok gambar boyfriend ha cam tu ah

hahaha ilal liqa'
assalamualaikum :)

Sunday, May 1, 2016

alhamdulillah


assalamualaikum and hi people! I'm back! with a lot of stories

well, alhamdulillah. asasi ended. yey atifah! congrats! so, tengah cuti ni I am looking forward to gain some life experiences and banyak sangat nak cerita! can't wait to share! about how do i survived asasi, how do i make friends and emm anything that I would to share? ada jugak rasa rasa macam nak buat video. hihi can't wait

and, satu perkara yang memang tak boleh nak buang macam tu je, is friendship. I'll talk more on my next post. tapi, baru sehari cuti. rasa rindu gila kawan kawan. bangun pagi pagi, and everything. I just miss them so much. and I hope they are doing fine with their family members.  barang pun belum fully unpacked hehe mesti kena marah nanti ni. it's okay. can't wait to share. stay tuned!

till then, ilal liqa'
xoxo

Sunday, April 17, 2016

first step

orang kata, there must be a first time for everything

alhamdulillah syukur.
bahagia dan ungkapan gembira tak mampu aku ucapkan dengan kata-kata

tapi kadang kadang hati ni berbolak balik
bertul ke ini jalan aku?
betul ke ini yang akan aku lalui?
betul ke aku layak untuk ini?

perjalanan yang aku tahu akan penuh dengan onak duri.
yang aku tahu akan ambik sedikit sebanyak masa muda aku

tapi itulah yang semua orang nak.

hidup mana yang tak ada cabaran kan?

doakan kejayaan kami.
InsyaAllah, kalau ini jalannya akan Dia permudahkan

Ilal liqa'
Assamualaikum!