Saturday, October 6, 2018

life update? clinical years!

hey everyone. I hope everyone is doing fine. okay, so where to start? #3monthssincelastpost First thing first, Alhamdulillah, I am in my clinical year now! Grateful and really thankful. so a lil bit of life update!

1. First posting

Jadi, untuk posting pertama, I start with Community Medicine & Public Health (CMPH) (if I am not mistaken).  Yang lebih dikenali dengan posting yag paling mudah. To be honest, tak sebegitu mudah dan rilek, cumanya lebih banyak masa dan agak rileks berbanding other posting. Sebabnya, posting ni more to clinics. Observing rather than doing. Pergi klinik-klinik lepastu observe what do they do, the departments contoh macam outpatient department (OPD), Maternal Child and Health Clinic (MCHC) and etc. Untuk this first month, we visited about 3 clinic for now. Yang paling jauh, KK Selangau situates somewhere 1 hour and 30 minutes from Sibu.

Klinik Kesihatan Selangau

What do we really do dekat clinics?
Basically nothing, you just get to observe what do the nurses, the doctors do the examination to the patients. IF you are lucky enough to find a kind nurse, doctors, so you will be lucky enough to examine the patients.

2. Sibu

Yup, you got that right. I am not in Kuching. Sekarang ni, untuk posting pertama dan kedua, we need to be in Sibu. Oh ya, perjalanan from Kuching ke Sibu is quite bad. Due to the pan borneo construction, jalan a bit bumpy. Tapi, the long hours journey is nothing sebab bangun bangun je dah sampai ahaha. Iols tidur jee.

almost all the way from Kuching to Sibu look like this

Basically, Sibu is nice! Especially orang orang dekat sini. Yang I think quite emmmm, sebabnya that most of them are Ibans dan kebanyakannya tidak begitu fasih berbahasa melayu sarawak. Especially the old ones. The middle age people tu okay la. The young ones okay je. Communication is the biggest problem here. Sebab bahasa Iban macam lain gila dengan bahasa melayu sarawak. Serve you right for not registering Iban classes for elective haha.

Other than that, the food. It is quite hard for us, especiallly muslims to find halal food. Sebab Sibu, almost half of them are Chinese. There are quite a lot of Halal restaurants cumanya the one yang near to our college is damn far. Tapi, alhamdulillah ada satu kedai, dekat je. Jadi macam kantin kiter orang je. Hahaha. So thankful for that, Alhamdulillah. Our college sebenarnya rumah kedai. So, semua benda dekat bawah. Senang je. Gym pun ada dekat bawah, tapi tak pernah lagi pergi sana untuk exercise or lepak there cause his girl here is so lazy.

college!

Yang menariknya tentang Sibu adalah hampir semua kedai dekat sini tutup awal gila. Pukul 9.15 malam macam tu, almost everyone dah ready untuk tutup kedai. Supermarket pun. Amazing right? Another thing yang paling palign seronok about Sibu is, waktu solat! Comparinf Sibu to Semenanjung, contoh macam maghrib semenanjung kan 7.30, tapi sini 6.30 dah maghrib ahah. The sad thing is, we are not gonna celebrating puasa here! Sooooo sad, or else we can berbuka a bit awal here. Walaupun subuh lagi awal than others, tapi it is okay sebab kelas start sama jugak, 8 atau 9 pagi. So yeah, sama je.


In short, I hope our journey gonna end beautifully and everyone gonna pass out third year. InsyaAllah. Hopefully. I think that is all from me. Ilal liqa'

Monday, July 2, 2018

alahai sayang

"kakak, sehari kakak beli makanan berapa eh?"

jadi, itu antara sedikit inti mesej daripada adik aku. his 6th day being in a university. somehow his question membawa rasa tak senang duduk sambil diri ini dihujani berbagai soalan. dah makan ke dia? dia tak cukup duit ke? dia makan apa? and the list goes on. 

A few hours later, we whatsapp-ed me and told me that his book went missing. Because he left it at the atm (rasanya). dapat duit terus terlupa buku. hahah ok joke. lost in his words, I called him.

Me: "ok cuba cerita"
Him: " ..... baru dapat buku, bayar pun belum..... pergi atm..... tertinggal........ dah tanya kawan, ada orang cakap ada ........ pergi pergi, takde pun .."

2 (which is actually a small) problem, with him being alone. (he do have friends) buatkan aku rasa tak senang duduk. benda kecik je, tapi sampai contact abah sebab risau pasal adik. tanya kawan kawan yang ada adik dekat univerisit dia gak, sebab ingat nak tolong settle kan. tapi, a friend of mine told me, that he will go through it. paling teruk akibat from his act is kena marah je. being a sister, doesn't mean we need to settle it for him. and kalau tolong pun, kebergantungan itu akan tetap ada. persoalannya, sampai bila? 


dan masa tulah, aku baru sedar that I shouldn't do this. As a sister, I believe that I need to guide him to solve his problems. not to solve it. ibarat, kalau kita nak seseorang berjaya, bukan dengan cara memberi nasi dan ikan, tetapi bagi joran dan benih padi. jalan yang membuahkan kejayaan itu, tidak hadir dengan pelangi dan bunga, sebaliknya bersama peluh dan usaha.

I remember the day when my youngest brother entered the boarding school, and I am here. dekat sarawak. I remeber how sad I was, crying on my prayer mat. hoping that he will be okay and safe. LOL he entered the boarding school je kot, bukan pergi perang.

That is why I named this post "Alahai sayang" sebab tercakap camtu bila risau ahaha over gila sayang nya rasa pada adik. rasa nak peluk, simpan je dalam bilik. and later, I will take care of you. tapi, itu bukan cara yang terbaik. kadang kadang sayang itu dengan cara melepaskan.

apa pun, I really hope my brothers akan berjaya, bukan hanya di dunia tetapi juga di akhirat. and the same goes to anyone yang sedang membaca. Moga Allah permudahkan perjalanan jihad menuntut ilmu ini untuk kita. salam sayang buat semua, Ilal liqa'

buat adik adik, please know that i really really love you guys ahaha kbye

Friday, May 18, 2018

ramadhan oo ramadhan

uish, lama sunguh.

Alhamdulillah, bertemu lagi kita dalam rancangan ramadan kembali lagi. bersyukur, masih dipanjangkan umur dan rezeki untuk kembali berjumpa ramadhan tahun ni.  berbuka juadah apa harini tu semua tu

memandangkan keberadaan saya di sarawak, berbuka awal sikit. orang semenanjung berbuka pukul berapa tu? sementara menanti waktu berbuka, teringat pulak keadaaan blog yang dah lama ditinggalkan. agaknya kalau blog ni rumah, dah lama didiami makhluk makhluk. hahaha #terhiburlawaksendiri


Alhamdulillah syukur. merasa rahmat ramadhan walaupun jauh beribu batu dengan family.
Alhamdulillah syukur. Allah bagi kesempatan merasa nikmat sihat untuk berpuasa.
Alhamdulillah syukur. keberadaan puasa cantik diletakkan sebelum cuti raya so boleh balik raya. hewhew
dan alhamdulillah syukur. bertemu lagi Ramadhan masih dalam keadaan Islam.


so azam tiap kali tibanya Ramadhan> mestilah nak khatam. doakan saya ye

semoga anda juga diberikan rezeki dan dipermudahkan urusan dunia akhirat dan sepanjang bulan mulia ni. Ilal liqa'