Monday, March 20, 2017

problems?



"jangan la cakap macam tu"
"masa aku fail pun, kau cakap benda sama jugak. sekarang aku cakap apa kau cakap dulu, tk boleh pulak"

hi gais. so harini, aku terdetik nak update lagi blog aku hahaha apa entah. takdelah, aku cuma nak share je apa aku rasa, apa aku fikir, yang boleh dijadikan teladan dan kesimpulan so that aku takkan buat benda sama lagi.

so, daripada dua ketul perbualan kat atas, aku terdiam bila kawan aku reply macam tu. baru-baru ni aku ada fail exam, so aku cakap la yang something yang bermaksud “korang tak rasa apa aku rasa boleh la cakap macam tu” ha gittewww pastu, bila kawan aku reply macam tu, tersentak sampai terdiam aku. baru aku perasan. yang sebenarnya, aku pun cakap benda sama dulu. kejadian yang sama, cuma orang nya berbeza. Macam tu je Tuhan nak bagi aku sedar, salah aku dulu. Orang cakap sekelip mata je Allah nak sedarkan kita.  Antara Dia nak ke tak nak je. 

and barulah aku terfikir, sebenarnya masalah yang kita hadapi, orang tak pernah faham. cerita la macam mana pun, kau buat map ke, carta alir ke, susah untuk kita, nak bagi dia faham perasaan yang kita rasa. i sound so roundabout here even though, cerita face to face kot? drama mata berkaca kaca lagi hahaha selepas apa yang jadi haritu, aku dah mula untuk lebih berhati-hati dalam nak bagi nasihat or bila nak sedapkan hati kawan aku huhu

percaya atau tidak, kita sebagai manusia memang tak akan pernah faham situasi orang lain sampailah kita sendiri berada dalam keadaan yang sama. (macam apa yang jadi dekat aku tu) macam dulu sem satu, ada gaklah aku belajar pasal psikologi ni sikit sikit. Masa kelas apa entah. Bila orang cerita masalah dia dekat kau, jangan pernah cakap

“aku faham apa kau rasa”
“takpe, aku faham”
“biasalah tu weh, aku faham apa kau rasa” 

just don’t. you’re just gonna make it from bad to worse. 

Kalau sesetengah orang yang agresif, tak pepasal dia jerit “KAU TAK PERNAH FAHAM APA AKU RASA. KAU TAKKAN PERNAH FAHAM PUN. SEBAB KAU TAKDE DEKAT TEMPAT AKU” pastu nangis, ha sudah. Kau nak buat apa masa tu? And while kalau yang jenis pasif, dia jerit gak macam tu………………………………………………………………………….. dalam hati. huhuhu


Jadi, kesimpulannya. Stop saying that you are understand because you will never understand someone's problem unless you are in the same shoes. Just let them tell you what they feel. It makes someone feel even better when they share their problems. Kerja kau dengar je, melainkan dia mintak pendapat kau sebab “sometimes people don’t need advice. They just need someone to listen and care”

To my dear friends yang in problems, try your best to get rid those negative vibes. One day, you gonna get rid of it and move forward. Study well, and you gonna be okay. And last but not least, if you are reading this, I just wanna u to know that kalau kau ada masalah, cerita jelah dekat aku. Aku mungkin tak faham apa kau rasa, and jauh sekali boleh selesaikan masalah kau, tapi kalau kau nak ringankan beban dekat dada tu, share je la. I may not good in giving advices but I am a good listener. *sending a virtual hug* 

 stay strong dear friend. 

till then people, ilal liqa' 

p/s: aku rasa macam dah addicted menulis macam dulu oh god help me i'm not studying :( tapi i like hohohohohh

Sunday, March 19, 2017

belajar anatomi

happy weekend everyone and hi :)

jadi, based on the title you guys can predict la apa aku nak cerita harini kan. cuma yelah, takde la cerita nya meletop kebabom. biasa-biasa je haha apa aku cakap ni

jadi, masuk harini dah 3 minggu aku belajar blok 4 ni (Block 4 : Musculoskeletal System & Head and Neck) apa yang boleh aku simpulkan sepanjang belajar 3 minggu ni adalah belajar anatomi adalah yang paling banyak gila. banyak nak mampos. ya Allah berikanlah aku kekuatan. sob sob  

current view

why am I saying this, sebab anatomi kan yaa u know. susah la nak cerita hahaha okay, aku bagi situasi, contoh macam okay ni. lecturer cakap "okay, ni structure dia, bentuk macam ni, origin kat sini, insertion kat sini, hafal." okay, gurau lecturer aku takde la bagi ayat suruh hafal tu, tapi kena la hafal kan *facepalm* so, untuk aku yang lebih suka akan process or something yang buat otak aku berfikir ni, mestilah anggap benda ni macam berat kan. biasalah, otak orang kan lain-lain

dia macam banyak gila kot. and I wonder how people can continuosly belajar anatomi tak ngantuk weh. peh, aku baca sekejap je subhanallah. tapi, selain rasa banyak gila, aku rasa seronok gak belajar anatomi ni, bila kita faham :) contoh, macam movement for each muscle, hafal sesatu memang tak ah, tertukar tukar semua nya. so, nak elak macam tu, get things done by knowing the origin and insertion for every muscle and understand kan semua tu. surely, no regret. I did this, and it saves me a lot of time.

hafal tapi tak faham tak guna jugak kan? :)

so, no wonder la kenapa lecturer suruh hafal semua tu kan, sebab nak suruh kita faham. faham tak? masalahnya, dalam kelas faham. balik rumah, dah blur balik hahahahaha in conclusion, faham and catat note sikit dalam kelas huhu. tapi tu la, bila dah belajar banyak banyak ni, nama pulak lebih kurang je semua. contoh macam brachialis and brachioradialis. takde la sama sangat cuma nama depan sama, so macam.............. ah malas ah cakap, korang bukan faham pun hahaha. so, baca sekali je tak cukup. kena belajar lebih lagi phewwww

tapi, Alhamdulillah, everything is going so well for this block. so far, so good. I got no regret entering med school. even though i failed last block which is, haematology block. but then, past is past. I'm definitely gonna do better for this block. wish me luck! and good luck to you too! happy studying everyone.

so, here I'm showing you my notes. cantik kan :P hahaha lol bye semua





so, aku study dengan menulis note sebab kalau baca je, ngantuk. kalau tulis je tak faham, so baca and tulis (dengan cantik) sedap la sikit mata memandang kan haha so, kalau korang, study macam mana?

till then fellas, Ilal liqa'

Wednesday, March 15, 2017

Wed's blues

When you decide to let go, it doesn't mean you stopped caring or you lost hope, it just means you just reached a point where you stopped trying to make others love you.

When you decide to let go, it doesn't mean you're giving up, it just means that you're ready to stop fighting a losing battle.

When you decide to let go, it doesn't mean you're settling, it doesn't mean you're weak. It just means you're tired being the one who always extends a hand to those who don't want to hold it and you're tired of opening your arms to those who turn their backs on you.

When you decide to let go, it doesn't mean you're bitter, it means you're forgiving, it means you're trying to forget so you an heal, so you can move past the heartbreak. It means you're taking care of your heart for once.

When you decide to let go, it doesn't mean you've stopped loving that person, it means that you're starting to love yourself more. It means you're letting love come to you instead of chasing it.

When you decide to let go, you're not losing hope, you're only hoping for more, hoping for better, hoping for something worth holding on to.

Because in letting go, you learn that sometimes hanging on hurts more. In letting go, you learn that some people only come into your life to teach you how to move on.

In letting go, you learn that the things that you're afraid of doing are exactly the things you need to do so you can grow and set yourself free.

In letting go, you learn that you may lose some people but you will always find yourself.

----- ranianaim