Tuesday, December 30, 2014

Korea Flawless

Hai! Assalamualaikum!

Okay people. Kita berjumpa lagi hehehehehehehehehehehehehehehehe. So, today I would like to share some tips nak cantik!!

SAPA NAK JADI CANTIK?
SAPA NAK JADI FLAWLESS?
SAPA NAK MUKA MACAM KOREA?

krik krik

Okay takpe. As we all know, bila kita cakap pasal korea je, mesti ada je orang yang menyumbangkan pendapat masing-masing seperti ..........................

"Pembedahan plastik, memanglah cantik"
"Tipu je semua ni, bukan betul pun"
"Muka licin sebab buat pembedahan"

and bla bla bla. Well, actually kan kan memang ramai penduduk korea yang buat pembedahan plastik or Plastic Surgery ni. Memang ramai, tapi ada jugak yang yang memang natural cantik. Alahai insecure nya saya ... Okay, tanpa membebel dengan lebih panjang ayuh kita ke tips tips yang diamalkan oleh kebanyakan artis Korea.

PERTAMA : AMALAN MINUM TEH HIJAU

 Herbal, green

Orang Jepun dan Korea minum teh hijau sekurang-kurangnya satu sehingga dua kali sehari. Ia membuatkan kulit mereka bebas jerawat kerana teh hijau merupakan antioksidan yang bagus! Selain itu, teh hijau juga dapat menghilangkan bau mulut tau tak hehehehe

KEDUA : PENGGUNAAN PENCUCI MUKA

 
 Shu Uemura Anti/Oxi Cleansing Oil Review: http://bit.ly/1699qJg
 
Untuk pencuci muka, mereka memilih minyak pencuci (Cleansing Oil ) kerana ia dipercayai mampu mencuci solekan pada wajah dengan sempurna sambil mengekalkan tahap sebum semula jadi wajah. Pelakon Korea, Suzy Bae mengamalkan teknik 424, di mana dia akan mencuci wajah dengan minyak selama empat minit, diikuti dengan pencuci muka berbusa selama 2 minit dan membilas muka selama 4 minit. Mulakan dengan air suam dan diakhiri dengan air sejuk untuk mengetatkan pori kulit wajah.

KETIGA : PENGGUNAAN PENYEGAR WAJAH

eyes

Penggunaan penyegar wajah adalah sangat penting bagi orang Jepun dan Korea. Ia dapat menanggalkan sel kulit mati dan menghilangkan sisa-sisa pencuci muka sekiranya tidak dibilas dengan sempurna. Pemilihan penyegar wajah yang betul penting untuk mengelakkan kulit daripada kering. Orang Jepun memilih penyegar yang mengandungi ethyl alcohol, rubbing alcohol atau isopropyl alcohol. Mereka tidak menggunakan kapas muka dan hanya menggunakan jari untuk menyapunya pada kulit wajah untuk penyerapan yang optimum.

KEEMPAT : PENGGUNAAN PELEMBAB MUKA

http://melacolea.files.wordpress.com/2012/03/c360_2011-09-04-14-22-38.jpg

Pelembap muka sememangnya rutin kecantikan yang biasa bagi semua wanita mahupun lelaki. Namun begitu apa yang berbeza adalah cara pemilihannya. Orang Korea percaya pelembap yang dibuat daripada minyak sayuran baik untuk wajah. Minyak mineral seperti petroleum jeli dikatakan tidak mempunyai apa-apa bahan yang boleh menjadikan kulit lembut dan cantik. Sapuan ke atas dan ke bawah harus dipraktikkan untuk penyerapan yang sempurna.

KELIMA : AMALAN SENAMAN WAJAH


Kebanyakan selebriti di Korea mengamalkan senaman wajah dengan menyebut ‘Ma Me Mi Mo Mu’ sebanyak 10 kali untuk menguatkan otot muka dan bibir. Tapi jangan baca macam berzikir pulak. Baik berzikir je.

KEENAM : URUTAN MUKA

falling snow

Rahsia wajah yang berseri adalah dengan urutan pada kulit yang diamalkan oleh mereka. Gunakan penyental muka atau krim dan urut dengan lembut wajah anda dua hingga tiga kali seminggu. Ini dapat menggalakkan pengaliran darah, oksigen dan menambahkan keelastikan wajah.

KETUJUH : PENGGUNAAN PUPUR WAJAH

 
Clarifying Mask Sulwhasoo

Setiap kali selepas mengurut wajah, jangan lupa untuk menggunakan pupur wajah untuk melengkapkan rutin kecantikan yang diamalkan oleh orang Jepun dan Korea ini. Pilih pupur yang bersesuaian dan untuk kulit Asia, seelok-eloknya anda memilih pupur pencerah (clarifying mask) untuk mencuci kulit dan pori anda dengan sempurna atau pupur pelembap (moisturising mask).

Okay tu je! Keep reading and keep following next post! Need to go!

I think this works, but remember Girls always do a test on your hand before you put something on your face, you can be allergic without it . Good :3

p/s: Pemilihan semua produk yang korang pakai mesti bersesuaian dengan muka! Better dapatkan nasihat daripada pakar!

Ilal liqa'
Assalamualaikum!

Credit to : THIS THIS THIS THIS THIS THIS and THIS

Monday, December 29, 2014

Sekolah ditangguhkan?


KENYATAAN MEDIA
YAB MENTERI PENDIDIKAN MALAYSIA
PENGUMUMAN PENANGGUHAN TARIKH BERMULA
SESI PERSEKOLAHAN TAHUN 2015 AKIBAT BANJIR
 
Sepertimana semua pihak sedia maklum bahawa banjir yang sedang melanda negara sekarang masih berterusan khususnya di negeri-negeri pantai timur Semenanjung Malaysia. Sehingga pada tarikh 28 Disember 2014, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mendapati sejumlah 340 buah sekolah daripada tujuh buah negeri terlibat dengan banjir, sama ada dijadikan sebagai Pusat Pemindahan Sementara (PPS) atau sekolah tersebut ditenggelami air akibat banjir.

Sebagai Menteri Pendidikan, saya amat memahami dan mengambil berat akan kesukaran yang bakal dihadapi oleh semua pihak termasuk pengurusan sekolah, guru-guru, ibu bapa dan murid-murid sekiranya persekolahan bagi tahun 2015 dibuka seperti dijadualkan iaitu pada 4 Januari 2015 (bagi negeri Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor) dan pada 5 Januari 2015 bagi negeri-negeri lain.

Sehubungan itu, sukacita dimaklumkan bahawa KPM dengan ini bersetuju untuk menangguhkan permulaan sesi persekolahan di seluruh negara bagi tahun 2015 selama seminggu. Dengan penangguhan ini, tarikh baru sesi bermula persekolahan tahun 2015 bagi  negeri Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor adalah pada 11 Januari 2015 (Ahad).  Manakala bagi negeri-negeri lain akan bermula pada 12 Januari 2015 (Isnin).  Penangguhan ini juga dibuat setelah mengambilkira;

a) Sekolah-sekolah yang terlibat sama ada sebagai PPS atau ditenggelami air akan mengambil masa untuk dipulihkan; dan

b) Keadaan guru-guru, ibu bapa dan murid yang menjadi mangsa banjir serta serba kekurangan perlu mengambil masa untuk pemulihan dan membuat persiapan persekolahan mereka.

Sekiranya keadaan banjir tersebut pulih, maka pihak pengurusan sekolah hendaklah menggunakan tempoh tersebut untuk mengadakan gotong royong pembersihan kawasan sekolah masing-masing bagi memastikan anak-anak kita dapat belajar dalam keadaan selamat, selesa dan sempurna.
 
Terima kasih.
 
 
Tan Sri Muhyiddin Hj Mohd Yassin
Timbalan Perdana Menteri
Merangkap Menteri Pendidikan
29 Disember 2014


**************************
Untitled

Alhamdulillah, sekurang-kurangnya mangsa mangsa banjir kita dapat la sedikit sebanyak masa untuk mempersiapkan diri sebelum sekolah bermula. Sama sama kita doakan yang terbaik okay? 

Ilal liqa'
Assalamualaikum!

p/s: Rindunya seseri

Saturday, December 27, 2014

duaribuempatbelas

2014.

http://data2.whicdn.com/images/40324947/large.jpg

Assalamualaikum.

Look guys.
Banjir sekarang ni.
Sedar tak kita?
Ni satu peringatan dari Dia.

Sedar tak kita?
Ni semua atas kesalahan kita.

Kalau semalam kita lupa.
Harini kita ingat ingatkan.
Kalau saat ni kita masih diam membatu.
Bergeraklah lakukan sesuatu.

Even a doa.
Allah will always hear you.
Do Pray For Malaysia
Pray For You.
For yourself.

Do it.
Before it is too late.

InsyaAllah nothing is impossible.
Kalau dari segi duit
Dengan harta kita tak mampu
Gunakanlah apa yang kita ada
Untuk memohon dari Dia.

 InsyaAllah.

Saturday, December 20, 2014

cuti

http://data1.whicdn.com/images/152305107/large.jpg

hello assalamualaikum people sana people sini

as we all know sekarang kan cuti yeay lepastu lepasan sekolah seperti aku apa lagi kerjanya selain menternak lemak di rumah selain membuat senaman jari jari ini hehehehe

jadi bagi memenuhi ruang ruang masa yang ada seperti yang kita dapat lihat kini ramai sangat orang nak cari kerja, nak ambil lesen. Semua tempat pun pack. Penuh dengan orang. Penuh dengan ruang iklan. semak pun ada rasanya.

tapi biasalah kan nak buat macam mana. ini yang patut kita terima.

okay aku tak tahu post ini ke mana arah tujunya.

Macam mana mana pun penuhilah ruang ruang yang ada ini dengan perkara perkara yang berfaedah. Gunakan setiap masa yang ada. Setiap saat. Okay ini patut cakap dekat diri sendiri. For the form fours, next year you guys dah form five so goodluck gunakan masa yang ada ni sumpah jangan lah bazirkan menyesal tak sudah hahahahahahaha

oh ya doakanlah blog ni tulis benda bermanfaat sikit daripada bercakap benda benda kosong je kan hahahahahahahahahaha okay

Just be the best and let Allah do the rest okay? :)

Salam sayang,
ilal liqa'

Friday, December 19, 2014

somebody to you

 Best Band Ever 💕

Yeah you!
Yeah you!

I used to wanna be
Living like there's only me
But now I spend my time
Thinking 'bout a way to get you off my mind
(Yeah you!)
I used to be so tough
Never really gave enough
And then you caught my eye
Giving me the feeling of a lightning strike
(Yeah you!)

Look at me now, I'm falling
I can't even talk, still stuttering
This ground of mine keeps shaking
Oh oh oh, now!

All I wanna be, yeah all I ever wanna be, yeah, yeah
Is somebody to you
All I wanna be, yeah all I ever wanna be, yeah, yeah
Is somebody to you

Everybody's tryna be a billionaire
But every time I look at you I just don't care
'Cause all I wanna be, yeah all I ever wanna be, yeah, yeah
Is somebody to you
(Yeah you!)

I used to ride around
I didn't wanna settle down
But now I wake each day
Looking for a way that I can see your face
(Yeah you!)
I've got your photograph
But baby I need more than that
I need to know your lips
Nothing ever mattered to me more than this
(Yeah you!)

Look at me now, I'm falling
I can't even talk, still stuttering
This ground of mine keeps shaking
Oh oh oh, now!

All I wanna be, yeah all I ever wanna be, yeah, yeah
Is somebody to you
All I wanna be, yeah all I ever wanna be, yeah, yeah
Is somebody to you

Everybody's tryna be a billionaire
But every time I look at you I just don't care
'Cause all I wanna be, yeah all I ever wanna be, yeah, yeah
Is somebody to you
(Yeah you!)

Look at me now, I'm falling
I can't even talk, still stuttering
All I wanna be, yeah all I ever wanna be, yeah, yeah, yeah, yeah
(Yeah you!)

All I wanna be, yeah all I ever wanna be, yeah, yeah
Is somebody to you
All I wanna be, yeah all I ever wanna be, yeah, yeah
Is somebody to you
(Yeah you!)

All I wanna be, yeah all I ever wanna be, yeah, yeah
Is somebody to you
All I wanna be, yeah all I ever wanna be, yeah, yeah
Is somebody to you
(Yeah you!)

Everybody's trying to be a billionaire
But every time I look at you I just don't care
'Cause all I wanna be, yeah all I ever wanna be, yeah, yeah
Is somebody to you
(Yeah you!)

'Cause all I wanna be, yeah all I ever wanna be, yeah, yeah
Is somebody to you
(Yeah you!)

Yeah you!

Friday, December 12, 2014

SPM III

Hello and Assalamualaikum. Hai maybe? LOL okay actually i found something dekat SINI and it is quite interesting and sangat sangat berguna sangat berinformatif sangat okay tak tau nak describe cemana okay baca lah haha ( eventhough dah hampir sebulan tapi hmm bacalah hahaha )

Ahoy, matey!

This post is specially dedicated to all of the SPM candidates of 2014. Nevertheless, even if you do not belong to this group, feel free to breeze through this post to get the early advantage of being able to have a rough idea on what you would want to do right after SPM.

First and foremost,


Thumbs up! For successfully going through all of the subjects that you have taken. May you will be granted the best result parallel to your effort, insyaAllah.

High school experience is such a great and marvelous thing! Do you agree? I suppose during this time period, you might still be thinking about your best friends, roommate, classmates, deskmate and all of the things you guys have done together, as well as things that you regret for not doing them before (No worries. I know exactly about those feelings). Therefore, I am writing this post to share with you about the things that you can possibly do during this break so that you won't have anything to be regretted later on! Here it goes!

*drum rolls*

1) Future Academic Planning


"Oh maaaan, but I just finished my high school and the SPM. Give me a break!" 

*cough cough* I understand that you seek for a break time to just relax, and I must say that you totally deserve it. However, I think that it is not a good idea to be relaxing all the way through your holiday. Aren't you jealous looking at your siblings, seniors and friends who have managed to go for a study abroad program and having people to sponsor them? I bet most of you do! Even if you don't, it is still wise to do a future academic planning so that you will be able to get into an academic program that you are passionate about.


a) Identify your passion and field of interest. Use this Future Study Planning Checklist that my fellow colleagues and I have prepared as rough guideline.


b) Draft the possible pathway that you have in order to achieve what you are targeting for. Know that there are several ways for you to achieve your ambition/dream. Therefore, sketch up your academic pathway and choose the path that you are most comfortable with. Here is an example:


c) Have a big dream! You never know to what extent you can go until you try. Don't be afraid to have a dream such as "I wanna get a PhD!". It is not impossible. Have a dream, and work towards achieving it!



2) Get A Driving License


Getting a driving license during this break will serve you good later on! You will be able to move around independently. This would be a great advantage especially when you're going to a university or college soon enough. "Tak dapat kereta, motor pun boleh lah!"

a) Identify the type of license that you wanna take
     - Motorcycle / Car / Both

b) Register yourself at the nearest driving driving academy

c) Attend the courses

d) Take the test

e) You're hot to go!

For detailed info or instructions for each step, feel free to check out this website!



3) Expand Your Readings


Do you still remember your KOMSAS and English Literature readings from your high school years? If you noticed, most of them are fiction stories, creative writings, poems and such. Things will be different as soon as you get into college or university. You will most probably need to take up one or two compulsory writing courses and be required to read non-fiction writings such as papers concerning real world issues, economy, religion, culture and such.


Therefore, it will be a very good idea to expand your readings! Try out different genres of books, especially those that you have never read before. Not only you will be able to be exposed to different ideologies and settings, you will also be able to write better and improve your vocabulary.


Books that I personally recommend:
- 7 Habits series

- Chicken Soup Series

- The Secret series

- Autobiographies of Successful Individuals

- Life Without Limits - Nick Vujicic

- Novel version of Trending Movies (Hunger Games, etc)

- Contemporary books on Religion


4) Develop Your Life Skills 


Back then, I used to have some plans to polish up my cooking and carpentry skills during the holiday. But I was given the opportunity to further my studies earlier so I didn't have the time to do those things that I really wanted to.


This break right after SPM is a perfect time for you to learn and develop skills such as cleaning, cooking, carpentry, plumbing, mechanical, arts and crafts and so on. Personally, I would suggest you to really learn how to cook, especially if you're planning cut down your expenditure during college. Being able to cook will save you a lot! Other skills such as sewing, carpentry and crafts are also promising. You will be able to fix that torn pants from the taekwondo practice, create a lot of stuffs on your own using Do-It-Yourself materials. If you are good enough, you can also make some money by selling your own products! Be creative!




5) Participate in Seminars/Programs/Classes


"But seminars are so boring / I don't what kind of seminars that I should join"


Usually in school, you got to attend some programs and seminars - some that you might like, some that you might not. Regardless of the interest factor, there is always something to be learnt from each program or seminar if you give a good amount of participation and commitment.


So, what makes joining a seminar or program by yourself different? Well, obviously you get to choose what you wanna join! There are many kinds of programs that you can possibly join. Examples would be:


- Career Seminars

- Life Skills Development Program

- Adventure/Expedition Program

- Religious Camp

- Baking class


Say, for example, if you are wanna be an aerospace engineer. So, try to look for programs or seminars that are related to your career interest or even something that you think might be suitable for you. It would not hurt to try. This is the time for you to explore more on a particular interest by getting first-hand experience sharing from individuals who are already in that field.


Here are a few links to upcoming programs/seminars/classes that I have managed to find:

- Kem Remaja Sinergi 2014

- Education & Further Studies Fair 2014 (Local & Abroad) -Mid Valley

[p/s: Do check out the link because the registration date might be approaching soon!]

6) Part-Time Jobs/ Internship/ Attachment


Doing a part-time job is one of the famous options among SPM leavers. By doing a part-time job, you will be able to earn your own money, start saving up as well as learning how some things actually work in real life. Not everyone is born with a silver spoon in their mouth. In other words, not everyone has the privilege of being in a luxury family. Therefore, it is normal for us to have this desire to start earning our own money in order to lessen the burden that we put on our parents' shoulders. Or, some people just wanna work for experience and to save up some money on their own.

Regardless of your reasons, there are always rewards for those who work for them. I myself had once worked with a wedding caterer as a waiter and was paid RM70 for several hours of job. I must say that the pay that I received was pretty decent for just several hours of work. There is a wide array of choices for you to choose. Some of the common jobs that are done by SPM leavers are:

- Wedding Caterer (Waiter, and etc)

- Academic Tutor ; UPSR/PT3/SPM (Centralized/Private/Home)

- Small Business (Bake Sale and etc)

- Tailor (Depends on your skills and abilities)


Other than that, you can also go for an internship or attachment. An internship is a temporary position with an emphasis on on-the-job training rather than merely employment, and it can be paid or unpaid. Having an internship experience is counted as having a working experience in a particular field or career and can greatly boost your skills as well as portfolio. Plus, you will be more likely to be accepted by universities if you have done an internship prior to applying because it makes you outshine the other applicants. Try asking around your teachers, family and friends who might know a company or agency that offers internships to SPM leavers. You can also try looking around at newspaper and internet advertisement, whichever works the best for you.

Another thing is an attachment. Basically, you attach yourself on a mutual agreement with someone who might currently be working in field that you are interested in to observe and gain experience mainly through observation. This is also a good choice for you to start seeing how things work and building up your connection at the same time. Usually, you will need to know some people who can recommend or connect you with people who are willing to have you on board with them. Nevertheless, it is also possible to contact the specific person personally through email, followed with an in-person meeting.



7) Volunteering


Want to change lives while you wait for your SPM results? Try being a volunteer!

Volunteering is the act of contributing your time and effort to a worthwhile cause such as a community project. In fact, the spirit of volunteering is deeply rooted in the Malaysian way of life – in the form of ‘gotong-royong’ where members of a neighbourhood or organisation get together to clean or build something.

So, how can you get involved in volunteer work and what can you gain from it?

Know Your Options
There are many volunteering opportunities in Malaysia. Non-profit organisations (NPOs), such as foster homes, are always in need of a helping hand. While it may not be a paid job, volunteer or charity work is a fulfilling way to turn your time into a working experience – all while making a difference in the lives of those in need.

Volunteering can be as simple as helping out at a recycling centre on the weekends. You could even get some friends together and organise a small community project in your neighbourhood. If you want to play an even bigger part, you can get in touch with one of the many volunteer organisations in the country such as:
- iM4U

- Befrienders

- Malaysian National Animal Welfare Foundation

- Malaysian Volunteer Fire and Rescue Association

- St. John's Ambulance of Malaysia

- Women's Aid Organization

- Yayasan Salam Malaysia



8) Take A Short Course


Short courses are short-term and usually intensive training classes. They can last from less than a week to six months, depending on the subject, the institution, and if a certification is being pursued.

There are also short courses that prepare you for taking an externally administered exam – for example, you could take an English language course at a language centre to prepare for the International English Language Testing System (IELTS) which is administered by the British Council. Besides IELTS, you can also take a short course to prepare for the TOEFL Test. It measures your ability to use and understand English at the university level. And it evaluates how well you combine your listening, reading, speaking and writing skills to perform academic tasks. Plus, TOEFL is widely accepted among so many universities all around the world! So, you can consider it as one of your passport to study abroad. I myself sat for a TOEFL Test before coming here to the United States.

Next:


Short courses are available for a variety of subjects, ranging from foreign languages to photography to accounting. Usually, short courses are taken to learn or improve skills in an area of interest and/or for career advancement.


They also can serve as an introduction to a subject or skill area that you may not be familiar with. Thus, they are also a good way to find out if you are suited to the course or career that you are interested in.


Here are some sites that you can use to look for a nearest center that offer such kinds of short courses:

- TOEFL Preparation Programme 

- IELTS Preparation Programme 

- Professional Short Courses (Visual Graphics/App Development/Designing/Video Editing/ETC)


-------------------------------------------------------------------------------

Pheew! Finally I'm done writing this post. It has been awhile since I last wrote something this long. Nevertheless, I hope that some, if not all, of the information that I have shared in this post can turn out to be useful to you in any way.

Feel free to personally email/message/contact me through my Facebook/Twitter account for any inquiries or request if you wanna me to specifically write on a any topic that might be useful and interesting to you and other people as well.

You can reach my Facebook/Twitter pages by clicking at the respective tabs at the upper part of the site.

Have a great holiday matey! Utilize your time and make full use out of it!

Ciao!


Credits:
- http://afterspm.com/take-a-break/choosing-short-course-after-spm
- http://afterspm.com/take-a-break/volunteer-work
- http://www.thestar.com.my/News/Education/2014/03/30/Options-after-SPM/

DONE READING? CONGRATS AND THANKS TO SCARLET LETTER

Saturday, November 29, 2014

harta

<3

well said
money is the most important thing in the world

untuk aku pernyataan ni cuma betul 70% je
sebab walaupun kau ada duit kau tak boleh beli nyawa
kalau ditakdirkan malaikat datang jemput kau sekarang
walaupun duit kau berkepuk
malaikat pun kau tak boleh nak rasuah

lol aku tak tahu aku cakap apa

tapi satulah
dalam hidup ni manusia cuma pandang harta
kalau kau tak kaya
sapa pun tak pandang kau
bukanlah takde sapa nak pandang

it just that
kau akan dipinggirkan
kau tak dilayan macam orang lain
macam apa yang aku rasa

aku tak cakap benda kosong
aku cakap sebab aku pernah rasa

sebab tu impian aku cuma satu
nak jadi kaya

sebab

kaya bukan hanya buat kau dipandang
dengan kekayaan jugaklah yang bantu kau naik
yang bantu kau untuk hidup
yang tentukan kubur kau sempit ke luas

duit tu penting
tapi budi bahasa lagi penting

kalau kau berduit
tapi mulut macam longkang
baik kau mati jelah

tak guna hidup ni kalau ada orang macam kau.

dendropat


will be missed

Wednesday, November 26, 2014

spm

hey hey assalamualaikum

guess what?

SPM IS OVER
SPM IS OVER
SPM IS OVER
SPM IS OVER
SPM IS OVER
SPM IS OVER
SPM IS OVER
SPM IS OVER
SPM IS OVER
SPM IS OVER
SPM IS OVER
SPM IS OVER
SPM IS OVER
SPM IS OVER

LOL

perasaan lepas spm?
takut, sedih dan gembira juga.

perancangan lepas spm?
entah la hahahahahahahahahaha

okay tak tahu nak ckap apa.
kbye

( dah hilang writing skils )

Saturday, October 4, 2014

spm

Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Som
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm
Spm

Kalau rasa ilmu masih tak penuh di dada, kau dah boleh mula rasa takut sekarang
Jangan lupa usaha doa dan tawakal
Jangan lupa hablu minAllah hablu minannas
Goodluck dan tolong halau saya dari sini
29 days to spm
Road to spm
Uih spm

Monday, September 15, 2014

kan?

credit to @fatinliyanaasri


Kan dah cakap semalam

Sunday, September 14, 2014

september

masih ingat ada apa dengan september?
mungkin tak
tapi untuk pengetahuan kau
post ini yang teristimewa untuk kau!
biarlah aku dikata syok sendiri
tapi aku tak boleh lupa semuanya macam tu je

🌾

orang kata
apa dah lepas
lupakan je
tapi apa yang dah lepas tu
mengajar aku seribu satu pengajaran
untuk menjalani kehidupan ni
terima kasih

dimulakan dengan saat perkenalan kita
penuh dengan klasik
kenapa?
kita je tahu
satu hari nanti
aku nak pergi sana balik
nak sangat sangat
kenapa?
saja sebab suka
hahahahahahahahahahahahahahahahahahha

nasihat kau
supaya aku menjaga diri
aku pegang sampai sekarang
mungkin sebab tu aku masih sihat macam sekarang
aku tak sakit lagi
yang pasti
tak mudah sakit macam dulu
alhamdulillah

hadiah pertama kau
ingat tak apa?
aku tembak kau kalau tak ingat
ohh ya
aku simpan lagi
aku tak guna
sebab takut jadi buruk
hahahahaha

laman kau
aku tengok setiap kali ada masa
apa kau update
apa kau tulis
apa kau post
gilakan
tapi aku suka
atau mungkin sebab
aku bosan
hahaha
ya sebab bosan

setiap perkembangan kau
aku ambil tahu
aku tahu kau sakit
jadi
jaga diri

aku tak mampu nak nasihat lagi
sebab kau ada kawan baru
atau seseorang dihatimu
entahlah

apa apa pun
kau sentiasa di fikiran aku
sampai sekarang
walaupun dah setahun berlalu
ketahuilah
kau ada dalam kepala ni
bodohnya aku
kan?

salam tulus ingatan,
AKU.

Saturday, June 28, 2014

Ramadan


hai
post kedua untuk harini

saja nak cakap

Selamat Berpuasa
Semoga Puasa Cukup
Jangan Ponteng Puasa
Jangan minum masa puasa
Jangan makan
Jangan korek hidung
Jangan mandi lama sangat
Jangan tinggal solat
Jangan lupa tambah yang sunat
Jangan lupa baca Al-Quran
Dah azan baru makan
Jangan gelojoh bila makan
Jangan sampai tersedak
Jangan skip terawih
Jangan lupa niat puasa
Jaga keishatan
nanti demam payah nak puasa
Jangan lupa sahur sunat weh
Jangan lupa trial dah dekat
and Jangan lupa esok puasa

Selamat berpuasa umi abah
anakmu ini merindui kalian
Doakan diriku
Supaya jangan malas sangat
Supaya dapat score exam macam Mid Year ni


umi cakap "teruskan perjuangan"

IKRAR

harini teruk sangat

bangun lambat
jadinya mandi pun lambat
baju tak gosok and
gosok baju 6.25
sarapan tak sempat
jadinya lapar
naik sekolah terkejar kejar
solat subuh express
parents tak datang
ikrar tak sempat baca
mengangis sorang sorang depan lab bio
lunch McD je
outing sekejap je
botol air hilang tak jumpa
keluar outing but
purse tinggal dekat dorm
tak jadi outing dengan teh
tak jadi outing dengan umie
tak dapat balik

tapi aku bersyukur sebab
harini aku hidup lagi
and
result mid year was great

harini punya gambar tambah sedikit side effect dan aku putih ok bye

Thursday, June 12, 2014

Wordless

SUMMER ♥♥♥

Tahu // Fynn Jamal



dan kau tanya dalam diam
dengan mata kau biar pejam
bagaimana mampu wujud sunyi
di riuh engkau berdiri

satu persatu hilang ertinya
berdikit dikit menyesak dada
mahu kau lari dan bersembunyi
tapi mana engkau harus pergi

haus tak terpuas lautan
lapar tak terkenyangkan
kau tahu namun tak kau aku kan

kau selongkar bumi langit petala
sedang jawabnya lama engkau ada
maka perlu apa engkau bongkar gali
kalau cuma diletak tepi

sayu tak terjelas fikiran
rebah tak tersambutkan
kau tahu namun tak kau aku kan

apa kau cari
yang sebetul betulnya
lama mana begini
bertelanjang jiwanya

apa kau nanti
yang sesungguh sunguhnya
malam siang berganti
jawabnya tetap sama

sayu tak terjelas fikiran
rebah tak tersambukan
kau tahu
kau sayu
kau rindu
sama tuhan

Tuesday, June 10, 2014

Cawautaya

ADD ME https://www.facebook.com/Ewwmuggles | via Tumblr

Cawautaya macam hampeh
Cawautaya membazir
Cawautaya bosan
Cawautaya hambar
Cawautaya tak function
Cawautaya pun tak siap homework
Cawautaya tak pergi mana mana
Cawautaya balik kampung ......... lagi
Cawautaya menyakitkan
Cawautaya best la jugak
Cawautaya tak pergi tuisyen
Cawautaya banyak bazir masa
Cawautaya jarang stayup
Cawautaya yang banyak rahsia *angkat kening*
Cawautaya maintained
Cawautaya makan banyak or melantak
Cawautaya tak  macam diharapkan
Cawautaya dekat rumah
Cawautaya dah nak habis
Cawautaya dah dekat puasa
Cawautaya ni dah Syaaban
Cawautaya dan selepasnya trial
Cawautaya dah tak de idea

and know what

Cawautaya
Cawautaya
Cawautaya
Cawautaya
Cawautaya

IS GOING TO OVER SOON

mungkin nak tekan kalau bosan kau sebab aku bosan http://ask.fm/atifahzulkifle

Friday, May 30, 2014

Legoland Malaysia Resort

Salam and Hello Fellas! Yeay, it is holiday. Since in school, i was so excited when umi tell me that my family and I would go to the Legoland situated in Johor. Sumpah best gila tak tipu. You guys should go because it is too fun. Okay let's start with the story. Dekat sini ada 3 jenis tiket iaitu: 

1) Legoland Theme Park 
2) Legoland Water Park
3) Legoland Theme Park and Water Park

So, we choose the third one. Quite expensive. Kalau tak salah adult, RM175. For children RM140. For further information, click here. So, satu family ada 7 orang. And it cost 1000+ hanya untuk tiket. Bapaklah mahal tiket dia, tapi seriously tak rugi. 

This is the entrance. So kalau nak tangkap gambar don't worry because ada photographer yang akan tolong korang. Kalau nak printkan gambar sekali pun boleh. We're waiting for umi while umi tengah beli tiket-s

Antara salah satu lego yang ada.

Brother.

Okay this is Legoland's Hotel. So big so nice so beautiful. We didn't choose to stay because ianya akan menambahkan lagi jumlah perbelanjaan. HAHAHA 

This is ............................ tak tahu apa. Tapi seriously the best. 80% basah. Dah lah I wore jeans, so memang lambat lah nak kering. Sempat lagi selfie satu family. 

This is the best. Semua ni is made of lego. It is superb cool. Ada yang bergerak. Ada bunyi sekali, Ada air ada kapal terbang ada macam macam. Totally the best! Rindunyaaaa

Okay ini something like Taming Sari in Melaka. Dua dua dah naik, and macam sama lah jugak. Best sangat. You can see the whole Legoland.

Sunburn sunburn sunburn

This is my big brother. Ini best jugak. Best gila. Because you have "bom air" and you can "bom" others. *gelak jahat*

This is only for kids. 6-12 years old. It show the kids how to drive. Dekat sini sama je macam jalan raya ada traffic lights ada papan tanda. Just like the real road. So fun. Tapi, we wait almost 15 minutes tahu tak. Main 5 minit je. 

This is my siblings. eh annoying siblings. Dia orang sembang best gila main air dekat Water Park dia. I can't join sebab tak ada baju yang sesuai. Ohh ya, dekat sini kalau nak mandi kena pakai swimming suit or jersi sahaja. Others can't. IDK why but that's the rule.

The Big Family and I'm not there sob sob masa ni takde pulak photographer yang lalu lalang. Entahlah sibuk tangkap gambar orang lain kot.

Okay tengok belakang tengok belakang!!!!!!!! Perfect time. This is the Water Park. Best gila, sedih tak dapat nak join.

My mum, lil brothers.

This is the toilet. Cantik gila kateko. Comel kan. Even the mirror pun made of lego. So cute so refreshing. Lampu dekat dalam tandas warna oren something. Ini tandas dalam Theme Park. Kalau dalam Water Park, siap ada lagu lagi. So cute. 

The five of us. Ni best gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Naik turun naik turun. Surely muntah lepas turun.

One of the lego'ssssssss Ini dekat tempat yang diberi nama Kingdom if I'm not mistaken.

Ini kalau tak salah Boating School. 

Albert Einsteins (((betul ke eje?))) It's too big. 

The Kingdom.

OMG thi is the rollercoaster. Semua roolercoaster yang ada semua dah naik. Best gila 

LOL okay yang ini ada bunyi sekali something like " ting ting ting " show that macam this thing tengah buat kerja or something haha

The biggest ever had. Cool!

The Train. This is for the kids. Tapi tak boleh naik without parents.

Boating School II

There is so much picture that I can't show. So the conclusion is, Legoland Malaysia Resort is the best. Eventhough mahal but it is the best. Tak rugi untuk masuk. Kalau dibandingkan dengan Genting Highlands, mungkin Genting Hinglands jatuh anak tangga kedua. 

So for more tips :-
1. Jangan lupa bawa beg sandang, bawa makanan and air. Sebab pamas gila tak ada bumbung.
2. Bawa swimming siut atau pakai jersi kalau nak ambik Water Park.
3. Bawa payung atau baju hujan Thanks to Allah haritu petang baru hujan.
4. Datang awal sebab rugi datang lewat. Kalau boleh pukul 11 tu dah masuk dah.
5. Seelok-eloknya pergi dengan orang orang yang dewasa bukan dengan kids yang umur 6 tahun ke bawah. Susah for mums to handle your kids. 

So that's all I think. Happy Holiday. Sorry for Grammar mistakes. Have a nice day. Assalamualaikum!