Saturday, October 6, 2018

life update? clinical years!

hey everyone. I hope everyone is doing fine. okay, so where to start? #3monthssincelastpost First thing first, Alhamdulillah, I am in my clinical year now! Grateful and really thankful. so a lil bit of life update!

1. First posting

Jadi, untuk posting pertama, I start with Community Medicine & Public Health (CMPH) (if I am not mistaken).  Yang lebih dikenali dengan posting yag paling mudah. To be honest, tak sebegitu mudah dan rilek, cumanya lebih banyak masa dan agak rileks berbanding other posting. Sebabnya, posting ni more to clinics. Observing rather than doing. Pergi klinik-klinik lepastu observe what do they do, the departments contoh macam outpatient department (OPD), Maternal Child and Health Clinic (MCHC) and etc. Untuk this first month, we visited about 3 clinic for now. Yang paling jauh, KK Selangau situates somewhere 1 hour and 30 minutes from Sibu.

Klinik Kesihatan Selangau

What do we really do dekat clinics?
Basically nothing, you just get to observe what do the nurses, the doctors do the examination to the patients. IF you are lucky enough to find a kind nurse, doctors, so you will be lucky enough to examine the patients.

2. Sibu

Yup, you got that right. I am not in Kuching. Sekarang ni, untuk posting pertama dan kedua, we need to be in Sibu. Oh ya, perjalanan from Kuching ke Sibu is quite bad. Due to the pan borneo construction, jalan a bit bumpy. Tapi, the long hours journey is nothing sebab bangun bangun je dah sampai ahaha. Iols tidur jee.

almost all the way from Kuching to Sibu look like this

Basically, Sibu is nice! Especially orang orang dekat sini. Yang I think quite emmmm, sebabnya that most of them are Ibans dan kebanyakannya tidak begitu fasih berbahasa melayu sarawak. Especially the old ones. The middle age people tu okay la. The young ones okay je. Communication is the biggest problem here. Sebab bahasa Iban macam lain gila dengan bahasa melayu sarawak. Serve you right for not registering Iban classes for elective haha.

Other than that, the food. It is quite hard for us, especiallly muslims to find halal food. Sebab Sibu, almost half of them are Chinese. There are quite a lot of Halal restaurants cumanya the one yang near to our college is damn far. Tapi, alhamdulillah ada satu kedai, dekat je. Jadi macam kantin kiter orang je. Hahaha. So thankful for that, Alhamdulillah. Our college sebenarnya rumah kedai. So, semua benda dekat bawah. Senang je. Gym pun ada dekat bawah, tapi tak pernah lagi pergi sana untuk exercise or lepak there cause his girl here is so lazy.

college!

Yang menariknya tentang Sibu adalah hampir semua kedai dekat sini tutup awal gila. Pukul 9.15 malam macam tu, almost everyone dah ready untuk tutup kedai. Supermarket pun. Amazing right? Another thing yang paling palign seronok about Sibu is, waktu solat! Comparinf Sibu to Semenanjung, contoh macam maghrib semenanjung kan 7.30, tapi sini 6.30 dah maghrib ahah. The sad thing is, we are not gonna celebrating puasa here! Sooooo sad, or else we can berbuka a bit awal here. Walaupun subuh lagi awal than others, tapi it is okay sebab kelas start sama jugak, 8 atau 9 pagi. So yeah, sama je.


In short, I hope our journey gonna end beautifully and everyone gonna pass out third year. InsyaAllah. Hopefully. I think that is all from me. Ilal liqa'

No comments:

Post a Comment