Monday, March 20, 2017

problems?



"jangan la cakap macam tu"
"masa aku fail pun, kau cakap benda sama jugak. sekarang aku cakap apa kau cakap dulu, tk boleh pulak"

hi gais. so harini, aku terdetik nak update lagi blog aku hahaha apa entah. takdelah, aku cuma nak share je apa aku rasa, apa aku fikir, yang boleh dijadikan teladan dan kesimpulan so that aku takkan buat benda sama lagi.

so, daripada dua ketul perbualan kat atas, aku terdiam bila kawan aku reply macam tu. baru-baru ni aku ada fail exam, so aku cakap la yang something yang bermaksud “korang tak rasa apa aku rasa boleh la cakap macam tu” ha gittewww pastu, bila kawan aku reply macam tu, tersentak sampai terdiam aku. baru aku perasan. yang sebenarnya, aku pun cakap benda sama dulu. kejadian yang sama, cuma orang nya berbeza. Macam tu je Tuhan nak bagi aku sedar, salah aku dulu. Orang cakap sekelip mata je Allah nak sedarkan kita.  Antara Dia nak ke tak nak je. 

and barulah aku terfikir, sebenarnya masalah yang kita hadapi, orang tak pernah faham. cerita la macam mana pun, kau buat map ke, carta alir ke, susah untuk kita, nak bagi dia faham perasaan yang kita rasa. i sound so roundabout here even though, cerita face to face kot? drama mata berkaca kaca lagi hahaha selepas apa yang jadi haritu, aku dah mula untuk lebih berhati-hati dalam nak bagi nasihat or bila nak sedapkan hati kawan aku huhu

percaya atau tidak, kita sebagai manusia memang tak akan pernah faham situasi orang lain sampailah kita sendiri berada dalam keadaan yang sama. (macam apa yang jadi dekat aku tu) macam dulu sem satu, ada gaklah aku belajar pasal psikologi ni sikit sikit. Masa kelas apa entah. Bila orang cerita masalah dia dekat kau, jangan pernah cakap

“aku faham apa kau rasa”
“takpe, aku faham”
“biasalah tu weh, aku faham apa kau rasa” 

just don’t. you’re just gonna make it from bad to worse. 

Kalau sesetengah orang yang agresif, tak pepasal dia jerit “KAU TAK PERNAH FAHAM APA AKU RASA. KAU TAKKAN PERNAH FAHAM PUN. SEBAB KAU TAKDE DEKAT TEMPAT AKU” pastu nangis, ha sudah. Kau nak buat apa masa tu? And while kalau yang jenis pasif, dia jerit gak macam tu………………………………………………………………………….. dalam hati. huhuhu


Jadi, kesimpulannya. Stop saying that you are understand because you will never understand someone's problem unless you are in the same shoes. Just let them tell you what they feel. It makes someone feel even better when they share their problems. Kerja kau dengar je, melainkan dia mintak pendapat kau sebab “sometimes people don’t need advice. They just need someone to listen and care”

To my dear friends yang in problems, try your best to get rid those negative vibes. One day, you gonna get rid of it and move forward. Study well, and you gonna be okay. And last but not least, if you are reading this, I just wanna u to know that kalau kau ada masalah, cerita jelah dekat aku. Aku mungkin tak faham apa kau rasa, and jauh sekali boleh selesaikan masalah kau, tapi kalau kau nak ringankan beban dekat dada tu, share je la. I may not good in giving advices but I am a good listener. *sending a virtual hug* 

 stay strong dear friend. 

till then people, ilal liqa' 

p/s: aku rasa macam dah addicted menulis macam dulu oh god help me i'm not studying :( tapi i like hohohohohh

No comments:

Post a Comment