Friday, March 31, 2017

see good

" One small positive thought in the morning 
can change your whole day"

Hello assalamualaikum to all!

How's your day going? Alhamdulillah for both bad and good day. Because there must be something behind it. Mine? nah.......... 50-50 i guess. Not  really in a good mood but not that bad too. while I was reading just now, I stopped by Aiman Azlan's blog and read his new post about "Increase the positive". I don't really know since when I have been following him but his new post are da boom like always la kan. And, I would like to share it with you just in case you are not following him. (now you can hehe) (go follow now)

******************************************************************

Everybody has a positive side and a negative side. Which side do we choose to focus on?

We should choose to focus on the positive, despite knowing that the negative does exist.

That doesn’t mean that we ignore the negative. If we are in a position where we can make the situation better, then we should take appropriate action to correct the negative. Focus on the positive doesn’t mean that we justify their negative qualities or actions.

I’m talking about being positive, not being naive. 

Focus on the positive means that despite being aware of the negative, we make a conscious choice to see the good side of a person. We consciously decide that we would not define the person by his or her negativity, and we don’t make the negative our wallpaper. 

The person may or may not deserve our good thoughts. That is up for debate. But this is not about the person. This is about us. How we choose to see people affects how we feel. It is a factor in our emotional wellbeing. If we focus on the negative, then that is what we would see and that is what we would feel. 

Focusing on the good of a person is a choice that we all can make. For some it is a difficult choice, for others it is an easy choice. But it is still a choice nonetheless. 

What focusing on the good of a person means is that we don’t make the bad qualities of that person our wallpaper, such that when we see them, that is all that we see: the bad. We make the conscious decision to see them as they truly are; a human being just like us. 

When I say, “I love you” to my parents, I say that with the knowledge of how imperfect they are. I love them, with their flaws and shortcomings, because that is the only way I can sincerely and realistically love another human being. 

So I learn to live life with the cards that were dealt to me, not the cards that I wish were dealt to me. I learn to appreciate the parents God gave to me. God chose them to be my parents for a reason. Although I didn’t choose my parents, I can choose how to love them. 

When you make that conscious choice to focus on the good in people and you try to make this a habit, it becomes easier and easier to love them. You have trained your mind to think good things and positive things. Next time, you don't even have to try that hard - it becomes a natural part of yourself.


******************************************************

I do think positivity is important for us. For our own sake. By staying positive, it helps us to live our life happily. Reallhy. Try it and you will feel it. Paling penting sekali, you need to know that positive thought will not come without effort on its own. We need to find it. Make it as your daily habit and you will find the difference. 



Bagi aku, hidup ni mudah untuk kita bagi kata-kata tapi susah nak implement dalam diri kita. But, just try to do it. I do have my own problem; struggling to be positive everyday. Sebab bukan senang nak jadi postitif. Bukan senang nak husnudzon tiap masa. But, let's not end it there. Keep trying until you be one (this sentence is not only referring on how to be positive but for every aspect in your life) InsyaAllah, lama lama okay la kan? :)

I think that's all for today. Thank you for reading (eventho tak ramai pun baca) I hope that you gain something from this post. I really do. And don't forge to singgah to Aiman Azlan's blog! thank you for those beautiful words :) I love that picture so muchhh. Till then semuanya. Ilal liqa'

p/s : I'm not referring to anyone (just in case)
p/s : the one highlited in red and bold-ed is my fav line
p/s : pardon my grammar 

Monday, March 20, 2017

problems?



"jangan la cakap macam tu"
"masa aku fail pun, kau cakap benda sama jugak. sekarang aku cakap apa kau cakap dulu, tk boleh pulak"

hi gais. so harini, aku terdetik nak update lagi blog aku hahaha apa entah. takdelah, aku cuma nak share je apa aku rasa, apa aku fikir, yang boleh dijadikan teladan dan kesimpulan so that aku takkan buat benda sama lagi.

so, daripada dua ketul perbualan kat atas, aku terdiam bila kawan aku reply macam tu. baru-baru ni aku ada fail exam, so aku cakap la yang something yang bermaksud “korang tak rasa apa aku rasa boleh la cakap macam tu” ha gittewww pastu, bila kawan aku reply macam tu, tersentak sampai terdiam aku. baru aku perasan. yang sebenarnya, aku pun cakap benda sama dulu. kejadian yang sama, cuma orang nya berbeza. Macam tu je Tuhan nak bagi aku sedar, salah aku dulu. Orang cakap sekelip mata je Allah nak sedarkan kita.  Antara Dia nak ke tak nak je. 

and barulah aku terfikir, sebenarnya masalah yang kita hadapi, orang tak pernah faham. cerita la macam mana pun, kau buat map ke, carta alir ke, susah untuk kita, nak bagi dia faham perasaan yang kita rasa. i sound so roundabout here even though, cerita face to face kot? drama mata berkaca kaca lagi hahaha selepas apa yang jadi haritu, aku dah mula untuk lebih berhati-hati dalam nak bagi nasihat or bila nak sedapkan hati kawan aku huhu

percaya atau tidak, kita sebagai manusia memang tak akan pernah faham situasi orang lain sampailah kita sendiri berada dalam keadaan yang sama. (macam apa yang jadi dekat aku tu) macam dulu sem satu, ada gaklah aku belajar pasal psikologi ni sikit sikit. Masa kelas apa entah. Bila orang cerita masalah dia dekat kau, jangan pernah cakap

“aku faham apa kau rasa”
“takpe, aku faham”
“biasalah tu weh, aku faham apa kau rasa” 

just don’t. you’re just gonna make it from bad to worse. 

Kalau sesetengah orang yang agresif, tak pepasal dia jerit “KAU TAK PERNAH FAHAM APA AKU RASA. KAU TAKKAN PERNAH FAHAM PUN. SEBAB KAU TAKDE DEKAT TEMPAT AKU” pastu nangis, ha sudah. Kau nak buat apa masa tu? And while kalau yang jenis pasif, dia jerit gak macam tu………………………………………………………………………….. dalam hati. huhuhu


Jadi, kesimpulannya. Stop saying that you are understand because you will never understand someone's problem unless you are in the same shoes. Just let them tell you what they feel. It makes someone feel even better when they share their problems. Kerja kau dengar je, melainkan dia mintak pendapat kau sebab “sometimes people don’t need advice. They just need someone to listen and care”

To my dear friends yang in problems, try your best to get rid those negative vibes. One day, you gonna get rid of it and move forward. Study well, and you gonna be okay. And last but not least, if you are reading this, I just wanna u to know that kalau kau ada masalah, cerita jelah dekat aku. Aku mungkin tak faham apa kau rasa, and jauh sekali boleh selesaikan masalah kau, tapi kalau kau nak ringankan beban dekat dada tu, share je la. I may not good in giving advices but I am a good listener. *sending a virtual hug* 

 stay strong dear friend. 

till then people, ilal liqa' 

p/s: aku rasa macam dah addicted menulis macam dulu oh god help me i'm not studying :( tapi i like hohohohohh

Sunday, March 19, 2017

belajar anatomi

happy weekend everyone and hi :)

jadi, based on the title you guys can predict la apa aku nak cerita harini kan. cuma yelah, takde la cerita nya meletop kebabom. biasa-biasa je haha apa aku cakap ni

jadi, masuk harini dah 3 minggu aku belajar blok 4 ni (Block 4 : Musculoskeletal System & Head and Neck) apa yang boleh aku simpulkan sepanjang belajar 3 minggu ni adalah belajar anatomi adalah yang paling banyak gila. banyak nak mampos. ya Allah berikanlah aku kekuatan. sob sob  

current view

why am I saying this, sebab anatomi kan yaa u know. susah la nak cerita hahaha okay, aku bagi situasi, contoh macam okay ni. lecturer cakap "okay, ni structure dia, bentuk macam ni, origin kat sini, insertion kat sini, hafal." okay, gurau lecturer aku takde la bagi ayat suruh hafal tu, tapi kena la hafal kan *facepalm* so, untuk aku yang lebih suka akan process or something yang buat otak aku berfikir ni, mestilah anggap benda ni macam berat kan. biasalah, otak orang kan lain-lain

dia macam banyak gila kot. and I wonder how people can continuosly belajar anatomi tak ngantuk weh. peh, aku baca sekejap je subhanallah. tapi, selain rasa banyak gila, aku rasa seronok gak belajar anatomi ni, bila kita faham :) contoh, macam movement for each muscle, hafal sesatu memang tak ah, tertukar tukar semua nya. so, nak elak macam tu, get things done by knowing the origin and insertion for every muscle and understand kan semua tu. surely, no regret. I did this, and it saves me a lot of time.

hafal tapi tak faham tak guna jugak kan? :)

so, no wonder la kenapa lecturer suruh hafal semua tu kan, sebab nak suruh kita faham. faham tak? masalahnya, dalam kelas faham. balik rumah, dah blur balik hahahahaha in conclusion, faham and catat note sikit dalam kelas huhu. tapi tu la, bila dah belajar banyak banyak ni, nama pulak lebih kurang je semua. contoh macam brachialis and brachioradialis. takde la sama sangat cuma nama depan sama, so macam.............. ah malas ah cakap, korang bukan faham pun hahaha. so, baca sekali je tak cukup. kena belajar lebih lagi phewwww

tapi, Alhamdulillah, everything is going so well for this block. so far, so good. I got no regret entering med school. even though i failed last block which is, haematology block. but then, past is past. I'm definitely gonna do better for this block. wish me luck! and good luck to you too! happy studying everyone.

so, here I'm showing you my notes. cantik kan :P hahaha lol bye semua





so, aku study dengan menulis note sebab kalau baca je, ngantuk. kalau tulis je tak faham, so baca and tulis (dengan cantik) sedap la sikit mata memandang kan haha so, kalau korang, study macam mana?

till then fellas, Ilal liqa'

Wednesday, March 15, 2017

Wed's blues

When you decide to let go, it doesn't mean you stopped caring or you lost hope, it just means you just reached a point where you stopped trying to make others love you.

When you decide to let go, it doesn't mean you're giving up, it just means that you're ready to stop fighting a losing battle.

When you decide to let go, it doesn't mean you're settling, it doesn't mean you're weak. It just means you're tired being the one who always extends a hand to those who don't want to hold it and you're tired of opening your arms to those who turn their backs on you.

When you decide to let go, it doesn't mean you're bitter, it means you're forgiving, it means you're trying to forget so you an heal, so you can move past the heartbreak. It means you're taking care of your heart for once.

When you decide to let go, it doesn't mean you've stopped loving that person, it means that you're starting to love yourself more. It means you're letting love come to you instead of chasing it.

When you decide to let go, you're not losing hope, you're only hoping for more, hoping for better, hoping for something worth holding on to.

Because in letting go, you learn that sometimes hanging on hurts more. In letting go, you learn that some people only come into your life to teach you how to move on.

In letting go, you learn that the things that you're afraid of doing are exactly the things you need to do so you can grow and set yourself free.

In letting go, you learn that you may lose some people but you will always find yourself.

----- ranianaim

Wednesday, March 8, 2017

pada siapa?

hi assalamualaikum semua nya. so maafkan kejadian kelmarin hehe

topik harini adalah, di mana aku terfikir je. pada siapa sebenarnya orang terbaik untuk luahkan perasaan kita? I mean when it comes to the bad part la. kalau benda happy, contoh macam dapat pointer 4 flat ke memang happy melompat bulan la kan nak bagi tahu bestfriend la, mak ayah semua. kan?

tapi, kalau tiba-tiba one day, kau mental breakdown (bukan gila eh) macam tetiba rasa nak putus asa, dah tak ank sambung dah. kau penat dengan drama dunia ni. kau nak lari dari masalah kau.

pada siapa sebenarnya orang terbaik untuk kita salurkan kesedihan hati ini ? 


bagi aku, aku tak pernah tahu atau betul-betul sure sebab aku bab bab macam ni suka simpan sendiri je. nangis dalam bilik air cam biasa ah kan. ok, ni pendapat aku tau, korang jangan fikir macam ni pulak. pada pendapat aku, aku tak suka nak share dengan sesapa MELAINKAN kalau dia tanya hahaha

1. Ibu bapa?

First thing first, aku study jauh beribu batu kot. tak ke parents aku risau kalau tetiba aku call nangis-nangis pasal belajar tak masuk, belajar tak ingat and macam macam lagi. and, sebagai parents sendiri, sudah semestinya dieorang akan risau pasal anak masing-masing. yela, sapa tak sayang anak kan. tak pasal pasal tak tidur malam mengenangkan anak yang menangis sendu tapi jauh tak boleh nak jumpa. mengalir air mata mak ayah kita. tak gitu ke?

tapi, aku tak berniat untuk menyinggung hati ibu bapa sesiapa dalam statement aku ni. pada perspektif ibu bapa melalui pandangan aku ;;;; parents kan. mestilah sebagai ibu bapa, they realluy really want/nak anak-anak dia share everything. kalau boleh semua benda sebab nak tahu. tapi pada aku sebagai seorang anak, aku tak nak susahkan/ bebankan perasaan parents aku. jadi....?





2. bestfriend/ kawan-kawan?


pasal kawan ni, aku selalu fikir takut kawan-kawan aku tak nak dengar cerita aku. aku tak kata semua kawan-kawan aku tak nak dengar cerita aku. tapi, benda-benda macam ni wujud dalam kehidupan kita. contoh macam, one day, aku tetiba nangis, nak tak nak sebagai seorang kawan yang baik, mestilah dia cuba pujuk or dengar cerita aku kan. jadi, ni rela atau paksa rela? tapi, pada perspektif kawan aku (kalau ada) pada pendapat aku, mestilah dia orang nak aku cerita kan, yela kata bestfriend... tapi bila ada masalah, simpan sendiri. dah cemana.....

cuma, pada perspektif aku. aku tak nak susahkan kawan-kawan aku untuk bagi jalan penyelesaian atau cuba bagi kata kata motivasi untuk pujuk aku. tu je, bukan sebab tak anggap kawan baik ke apa

3. orang kita tak kenal pun


ni lagi haru biru, dia tak kenal kau takkan tetiba nak cerita masalah hidup. peh bawa masalah lagi adalah.




jadi, sebagai konklusi post kalini, aku end up jadikan katil atau bilik air tempat untuk aku nangis hahaha (jangan buat macam ni ye nanti depression baru tahu) jadikanlah, Dia sebagai tempat kita mengadu masalah-masalah dunia ni. InsyaAllah, akan Dia bantu dalam bentuk yang tak disangka-sangka. kadang-kadang kita tak perasan pun Allah dah settlekan masalah kita, jadi, bersyukur la dengan apa apa pun yang datang. ujian kan tanda Allah sayang?

by the way, ni cuma pendapat aku. biasalah, manusia ada pendapat dan pendirian masing-masing kan. ni cuma pendapat aku yang tak seberapa yang aku cuba keluarkan dalam bentuk tulisan. kalau korang memang jenis share problem dengan kawan atau parents atau sesiapa teruskan, ni cuma pendapat aku petang-petang ni. if you guys ada pendapat bertentangan dengan aku, terpulanglah. no hard feeling okay? :)


jadi, kalau korang? mengadu dekat sapa?

till then people, ilal liqa'

semoga Allah mempermudahkan urusan mu :)


Tuesday, March 7, 2017

emo si

Tuesday 8.16 pm | 7 March 2017

So, aku tak tahu macam mana nak mulakan post harini.  (but, I will stop at nine and start studying) tapi, yang pasti post ni emosisonal sikit. besar kemungkinan untuk tak ada sebarang ilmu yang diselitkan so kalau rasa tak nak baca, boleh blah awal awal.


so, literally aku baru masuk blok 4 di mana we all learn about human physical body, muscles, bones and all that. jadi, everything is new to me. like every single thing. eh tak everything kot, just majority nya memang new words, new things la to me. and I did started this block by learning a day before the lecture starts. to make sure that i can understand better in class memandangkan blok ni berat gila. last year pun ramai yang fail blok ni. so, I wanna do some early preparations so that I'm not gonna fail this blok. #prayforme

SO I DID AN EMOTIONAL POST BUT THEN I DECIDED NOT TO SEBAB DAH BANYAK KALI CUBA NAK POST NAK PREVIEW NAK LOAD SEMUA TAK BOLEH. MAYBE ALLAH DAH DECIDE UNTUK AKU TAK POST BAD WORDS, BAD MOTIVATION, HOW I LOSE MY MOTIVATION ALL THAT HERE. SO THATS ALL YOU CAN READ.

PLS PRAY FOR MY BLOCK 4. DOAKAN AKU TAK PUTUS ASA

till then people, ilal liqa'



no real person to share the problem with :(