Sunday, December 18, 2016

Alhamdulillah

Assalamualaikum and hi!

wassup people? doin good? Alhamdulillah.

so, tadi I was reading comments dekat my instagram masa aku nak final dulu. somehow, I am very very touched, you know sebab those comments bukannya from my close friends pun, but from my instagram-never-met-friends. so, I'm just kinda touched dengan benda-benda macam ni tau. It is like you don't know me (so much) pun but still, you gais wish me luck for my final.

"Ala wish good luck je pun"

It is not about good luck or congrats or thank you. It is about Allah sending good people around you. tapi, kadang-kadang kita tak pernah bersyukur and tak pernah perasan pun dengan benda-benda kecik macam ni.

tapi, tak dinafikan ada sesetengah orang, yang Allah hantarkan manusia yang banyak songeh whatsoever dalam hidup kita. Look at the bright sight. Roommate kita jenis baju campak bersepah? Think again. Maybe Allah nak kita buat pahala lebih melalui cara kita tolong kutipkan baju-bau dia? Housemate makan jenis tak reti basuh? Basuhkan je pinggan mangkuk dia orang. Marah pun tak guna. kadang-kadang marah ni tak jalan pun, buat masam muka geng-geng serumah adalah. Dulu Nabi Allah pun tunjukkan kebaikan melalui perbuatan. (so good lcuk to those yang ada masalah macam ni)

Alhamdulillah. Sampai hari ni, aku masih dikelilingi orang yang aku boleh klasifikasikan sebagai good people. yang samai hari ni aku bersyukur dengan kehadiran dia orang. thanks guys and girls :')

Yang menjaga hubungan nya dengan Allah.
Yang jaga solatnya.
Yang sentiasa belajar.
Yang jenis jaga kebersihan.

Somehow, bila kita dikelilingi oleh orang-orang yang macam ni, kita pun akan terikut sekali. Alhamdulillah, syukur. syukur, masih ada orang yang nak ingatkan kita untuk selalu belajar. solat awal. buat dhuha, baca kahfi and all that. Alhamdulillah.

"If you don’t find someone who reminds you of Allah, then be the ONE who remind others of Allah"

tapi, kalau ada ketentuan Dia yang tak macam kita harapkan, bersabarlah. ada hikmahnya. mungkin bukan sekarang,  cuma one thing, jangan pernah sesekali pandang sesuatu ketentuan Dia sebagai satu kesusahan untuk kita. Find the bright sight. Cari mana positif nya satu-satu benda tu. mustahil setiap ketentuan Dia tak ada hikmahnya.

jadi apa-apa pun beryukurlah dengan kehadiran orang-orang disekeliling kita. di mana ada baik, ada juga buruknya dan begitu lah juga sebaliknya. Insyallah :) jadi, I think that's all for this post. maafkan hamba jika tersalah kata. hamba juga manusia. 

down here, I had already listed out some good things to read, so bacalah haha



"keep good love, good vibes, good energy + good people around you. if it’s not serving you positively then it’s not for you."



"Only hang around people that are positive and make you feel good. Anybody who doesn’t make you feel good, kick them to the curb. And the earlier you start in your life the better. The minute anybody makes you feel weird and non-included or not supported, you know, either beat it or tell them to beat it." -- Amy Poehler



"Whatever is keeping you awake & worrying you, let it go. Stay positive, knowing that the Almighty is in control. Things can only get better." --Mufti Ismail Menk




"If someone keeps reminding you of Allah, then you know their love for you is real."



"May Allah grant you a pious husband/wife who loves you, cares for you, admires you, sees the best in you, values you, makes you happiest, reminds you of Allah, makes your love grow even more for Allah and elevates your Imaan more and more every day and holds your hand in this life and in Jannah"



"O Allah! Beautify my character as You have beautified everything else around me"



"You have the power to plant and nurture the good thoughts! Sometimes it’s hard if you are around people sending you negative thoughts, but hold onto the good ones, and a beautiful confident person will grow."

GROUP GHOST HUG!


till then, Ilal liqa'

p/s: doakan saya nak exam khamis ni :'|
p/s: sebenarnya tadi teringat kejadian aku jemur baju and baju aku sikit lagi dah nak kering *nangis* tapi tetiba orang atas basuh baju dia, and baju dia menitik nitik tak reti nak perah. macam celup baju dalam baldi pastu sangkut je *Tuhan kuatkan aku* sabar ~ ada hikmahnya ......

No comments:

Post a Comment