Sunday, October 9, 2016

Don't worry too much

A lil bit sharing for today! Dapat from whatsapp so why not? 


And what i learnt the most in the whole journey is:
1. Don't worry too much. Let Allah plan it for you. 

وَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ ۚ وَكَفَىٰ بِاللَّهِ وَكِيلًا
Dan berserahlah kepada Allah (dan janganlah menumpukan harapanmu kepada yang lain), kerana cukuplah Allah menjadi Pentadbir urusanmu. (33:3)

2. Don't let fear control you. Kadang2 kan, akak takut banyak benda. Akak risau banyak benda. Akak takut kalau akak takleh buat time exam, takut kalau tak lepas nanti (exam belum, takut result dah), and macam2 la akak takut. Sampai stress, nangis.. So ada sekali time tgh akak takut tu, akak buka Al-Quran.

Surah as-Syu'ara ada cerita pasal Nabi Musa waktu Allah perintahkan untuk mendatangi kaum yang zalim iaitu kaum firaun, and nabi musa risau. nabi musa risau orang akan mendustakannya, risau sempit dadanya and tak lancar kata-katanya (sebab nabi musa pelat), and risau kalau kaum firaun bunuh dia sebab dia sendiri ada tuduhan jenayah atas dia.

Tapi Allah kata,
Holy Quran 26:15
قَالَ كَلَّا ۖ فَاذْهَبَا بِآيَاتِنَا ۖ إِنَّا مَعَكُمْ مُسْتَمِعُونَ
Allah berfirman: "Jangan! Jangan fikir (akan berlaku apa yang engkau bimbangkan itu)! Oleh itu pergilah kamu berdua membawa mukjizat-mukjizat Kami (yang membuktikan kebenaran kamu); sesungguhnya Kami ada bersama-sama kamu: mendengar.

So, in conclusion. Jgn risau. Jgn fikir pasal consequences in the future. Trust Allah, and He's the best of planners.

3. Time for Allah doesnt kill. It doesnt take away your chance to study. Kadang-kadang kita kedekut masa, risau sangat sampai lupa Allah yang pegang masa tu. 

And that, ketenangan jiwa tu Allah je boleh bagi. We can call our parents, but they can only listen and we will worry them too. Tak salah kalau nak call, but remember, 

Allah yang pegang hati tu.

kak cerita, bukan nak riak, tapi nak share something yang akak bersyukur sangat dapat rasa and I wish I could stay that way all the time.

Everytime akak risau, akak solat. Kalau akak baca buku dah dekat sejam tapi takde satu pun masuk, akak solat, or akak baca Al-Quran. And insyaAllah, Allah tolong. And Allah has His own ways untuk tenangkan kita. 

For example, dgn ayat2 dia. Kita flip page Al-Quran randomly dgn doa Allah tenangkan kita, or Allah tolong kita, and insyaAllah jumpa. And that feeling, akak menangis. Akak orang yg banyak dosa tp Allah tak lepaskan akak. Akak doa, Allah jawab, akak mintak tenangkan hati, Allah tenangkan. Akak rasa mcm disayangi. 

And Allah menyayangi hamba-hambaNya lebih lagi dari ibu yg melahirkan mereka sendiri. Akak lupa, but alhamdulillah Allah ingatkan :)

4. Akak dpt lagi satu point of view pasal Allah. Allah itu Tuhan. TUHAN. Bukan manusia.

Allah tau what we are going through. Allah knows better than we do. All that tears, all that hardship, Allah knows. And He knows the extent that us humans can go. He knows when we're suffering too much. Belajar ni tak senang, sebab tu belajar ni jihad :)

So just, seek help from Him, and He will help us, the way we exactly need.

Even kalau sebelum ni kita tak pernah langsung berdoa, and esok nak exam, baru hari ni nak doa. Then do it. Allah bukan manusia yang berdendam dgn orang. Org selalu kata "bayangkan kalau selama ni ada org tu lupakan kita, and bila dia sesak baru nk dtg kat kita, agak2 kita nak tolong tak?"

Kita lupa, Allah tu Tuhan yang Maha Pengampun, Maha Pengasih, Maha Penyayang. Bila hambanya ikhlas dtg kat dia, menangis kat dia, mintak kat dia, Allah terima, with open arms. Husnuzon dgn Allah.



5. Yakin dgn janji Allah, yakin dgn kalam Allah. Akak suka ambil doa dari Al-Quran. Contohnya, doa orang yang dah masuk syurga dekat akhirat nanti;

"Holy Quran 35:34
وَقَالُوا الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَذْهَبَ عَنَّا الْحَزَنَ ۖ إِنَّ رَبَّنَا لَغَفُورٌ شَكُورٌ
Dan (sebagai bersyukur) berkatalah mereka: "Segala puji tertentu bagi Allah, yang telah menghapuskan perasaan dukacita dari kami; Sesungguhnya Tuhan kami Maha Pengampun, lagi sentiasa memberi balasan yang sebaik-baiknya (kepada orang-orang yang taat);

Doa, yakin. InsyaAllah :)

6. Hmm.. And lastly, pesanan ayah akak time exam tu, "you need to remember that when you walk into the exam hall, its not you and your knowledge that will give the right answer the questions. Its Allah's grace that allows you to do that."

So remember, La hawla wa la quwwata illa billah.

Akak ingatkan diri akak continuously even time tgh tunggu paper to be distributed time exam.

---

Alhamdulillah, akak bersyukur sgt2. Akak dulu cuma harap lebih university and sponsor requirement. Kalau org congratulate akak, and says hardwork pays off. 

Well yes, Alhamdulillah hardwork pays off. Tapi bukan dgn my hardwork dpt result ni. Its with Allah's help and His grace that given me this result :)

#cp

No comments:

Post a Comment