Monday, October 17, 2016

Air

Hi assalamualaikum everyone!

make sure everyone stay hydrated! but don't overhydration! :)

I have been doing some research about the relationship between blood volume and overhydration (terlalu banyak air dalam badan) and everything is leading me to a lot of whole new information about our body. And i was like HOW CAN I NOT KNOW THIS?! Tapi sampai sekarang I'm not really sure the real answer to my question :( But then, reading all this about how our body works, how does it try to balance the water that we drank and also the water that already contain dalam badan kita betul betul makes me feel like kita ni tahu sikit je sebenarnya.

Sangat sedikit.

Daripada apa yang dah aku belajar for the past few weeks tak lah membuka sangat pintu hati ni nak rasa betapa kurang nya ilmu dalam diri kita ni. Tapi, what am I doing untuk this 30 mins kot, really makes me feel macam mixed feelings tau.

And I feel like I wanna read more and more.
Like I need to know more.
I want to know more.

Maybe sebab I have been reading about how our body works kan. Something that we can imagine. Selama ni dok belajar psal nukleus je, benda tak nampak so rasa minat terhadap that thing takde sangat. But when we learn about ourselves kan, macam mana minum air banyak boleh menyebabkan penyakit itu dan ini. It feels like something that indescribable. Something yang you can't explain it in words. Something that you feels like you want it more and more. Ha I don't even know how to explain about my feeling(s?) right now.

But yeah, I am glad I'm here.

Learning all this.

Sekurang-kurangnya kita tak bangga diri sangat dengan ilmu cetek yang kita ada. Read when ever you ada masa yang terluang. Bacalah dan rasailah sendiri betapa berharga nya masa yang kita ada. Hargai setiap saat yang berlalu.

Jadi a little bit sharing

Benda yang paling jauh dengan kita adalah masa lalu. Benda yang paling dekat dengan kita adalah mati - UstazKazimElias @_UstazKazim

Jadiiiiiiiiiiiiiiiii, minum air tapi jangan terlalu banyak. Keep your body hydrated okay! See you in my next post. Have a nice day everyone!

Ilal liqa'

Saturday, October 15, 2016

Blog saya

Assalamualaikum gais! Hi!

tak tahu kenapa ada line hitam tu #thisis #dothemaziah

Perasan tak kebelakangan ni banyak sangat aku buat new entry? ni sebab sebenarnya........................................ *drum roll* pembaca-pembaca di blog ni ramai sebenarnya ni dieorang baru mengaku hahahahahahaha hi korang :P eh hahaha taklah sebenarnya saja nak menulis meluahkan perasaan yang terbuku dihati dan sekarang ku luahkan pula dalam bentuk tulisan hihi

jadi, blog saya?

disebabkan I am not in the mood of studying and suddenly there is a wifi connection so here I am.

and, baru je lepas lepak-lepak blog orang lain. and i was like wau cantiknya blog, tersusunnya everything, cantiknya tulisan, cantiknya gambar, peh hebat gila cara dia menulis and lots. Then i opened a new tab and pergi my blog. and yup this is my blog

quite selekeh
tapi I'm so lazy to edit everything
jadi terima jelah apa ada hehe

Fyi, there's nothing interesting dekat my blog. Serious takde apa yang menarik pun. I'm just sharing apa yang I feel like sharing. How was my week, what do I feel, my daily routine, beauty stuff and bla bla bla. basically, anything that I would like to share. so what I am trying to say is takyah la baca my blog hahaha

but, I will keep updating
InsyaAllah!
keep reading and jangan segan segan click kan iklan kat atas hehe

okay, I don't even know what to say dah
That's all for now.
till then peeps!

Ilal liqa'


p/s: EOB (End of Block) Examination dah makin dekat :(( pray for me and my friends okay!

Sunday, October 9, 2016

Don't worry too much

A lil bit sharing for today! Dapat from whatsapp so why not? 


And what i learnt the most in the whole journey is:
1. Don't worry too much. Let Allah plan it for you. 

وَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ ۚ وَكَفَىٰ بِاللَّهِ وَكِيلًا
Dan berserahlah kepada Allah (dan janganlah menumpukan harapanmu kepada yang lain), kerana cukuplah Allah menjadi Pentadbir urusanmu. (33:3)

2. Don't let fear control you. Kadang2 kan, akak takut banyak benda. Akak risau banyak benda. Akak takut kalau akak takleh buat time exam, takut kalau tak lepas nanti (exam belum, takut result dah), and macam2 la akak takut. Sampai stress, nangis.. So ada sekali time tgh akak takut tu, akak buka Al-Quran.

Surah as-Syu'ara ada cerita pasal Nabi Musa waktu Allah perintahkan untuk mendatangi kaum yang zalim iaitu kaum firaun, and nabi musa risau. nabi musa risau orang akan mendustakannya, risau sempit dadanya and tak lancar kata-katanya (sebab nabi musa pelat), and risau kalau kaum firaun bunuh dia sebab dia sendiri ada tuduhan jenayah atas dia.

Tapi Allah kata,
Holy Quran 26:15
قَالَ كَلَّا ۖ فَاذْهَبَا بِآيَاتِنَا ۖ إِنَّا مَعَكُمْ مُسْتَمِعُونَ
Allah berfirman: "Jangan! Jangan fikir (akan berlaku apa yang engkau bimbangkan itu)! Oleh itu pergilah kamu berdua membawa mukjizat-mukjizat Kami (yang membuktikan kebenaran kamu); sesungguhnya Kami ada bersama-sama kamu: mendengar.

So, in conclusion. Jgn risau. Jgn fikir pasal consequences in the future. Trust Allah, and He's the best of planners.

3. Time for Allah doesnt kill. It doesnt take away your chance to study. Kadang-kadang kita kedekut masa, risau sangat sampai lupa Allah yang pegang masa tu. 

And that, ketenangan jiwa tu Allah je boleh bagi. We can call our parents, but they can only listen and we will worry them too. Tak salah kalau nak call, but remember, 

Allah yang pegang hati tu.

kak cerita, bukan nak riak, tapi nak share something yang akak bersyukur sangat dapat rasa and I wish I could stay that way all the time.

Everytime akak risau, akak solat. Kalau akak baca buku dah dekat sejam tapi takde satu pun masuk, akak solat, or akak baca Al-Quran. And insyaAllah, Allah tolong. And Allah has His own ways untuk tenangkan kita. 

For example, dgn ayat2 dia. Kita flip page Al-Quran randomly dgn doa Allah tenangkan kita, or Allah tolong kita, and insyaAllah jumpa. And that feeling, akak menangis. Akak orang yg banyak dosa tp Allah tak lepaskan akak. Akak doa, Allah jawab, akak mintak tenangkan hati, Allah tenangkan. Akak rasa mcm disayangi. 

And Allah menyayangi hamba-hambaNya lebih lagi dari ibu yg melahirkan mereka sendiri. Akak lupa, but alhamdulillah Allah ingatkan :)

4. Akak dpt lagi satu point of view pasal Allah. Allah itu Tuhan. TUHAN. Bukan manusia.

Allah tau what we are going through. Allah knows better than we do. All that tears, all that hardship, Allah knows. And He knows the extent that us humans can go. He knows when we're suffering too much. Belajar ni tak senang, sebab tu belajar ni jihad :)

So just, seek help from Him, and He will help us, the way we exactly need.

Even kalau sebelum ni kita tak pernah langsung berdoa, and esok nak exam, baru hari ni nak doa. Then do it. Allah bukan manusia yang berdendam dgn orang. Org selalu kata "bayangkan kalau selama ni ada org tu lupakan kita, and bila dia sesak baru nk dtg kat kita, agak2 kita nak tolong tak?"

Kita lupa, Allah tu Tuhan yang Maha Pengampun, Maha Pengasih, Maha Penyayang. Bila hambanya ikhlas dtg kat dia, menangis kat dia, mintak kat dia, Allah terima, with open arms. Husnuzon dgn Allah.



5. Yakin dgn janji Allah, yakin dgn kalam Allah. Akak suka ambil doa dari Al-Quran. Contohnya, doa orang yang dah masuk syurga dekat akhirat nanti;

"Holy Quran 35:34
وَقَالُوا الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَذْهَبَ عَنَّا الْحَزَنَ ۖ إِنَّ رَبَّنَا لَغَفُورٌ شَكُورٌ
Dan (sebagai bersyukur) berkatalah mereka: "Segala puji tertentu bagi Allah, yang telah menghapuskan perasaan dukacita dari kami; Sesungguhnya Tuhan kami Maha Pengampun, lagi sentiasa memberi balasan yang sebaik-baiknya (kepada orang-orang yang taat);

Doa, yakin. InsyaAllah :)

6. Hmm.. And lastly, pesanan ayah akak time exam tu, "you need to remember that when you walk into the exam hall, its not you and your knowledge that will give the right answer the questions. Its Allah's grace that allows you to do that."

So remember, La hawla wa la quwwata illa billah.

Akak ingatkan diri akak continuously even time tgh tunggu paper to be distributed time exam.

---

Alhamdulillah, akak bersyukur sgt2. Akak dulu cuma harap lebih university and sponsor requirement. Kalau org congratulate akak, and says hardwork pays off. 

Well yes, Alhamdulillah hardwork pays off. Tapi bukan dgn my hardwork dpt result ni. Its with Allah's help and His grace that given me this result :)

#cp

Saturday, October 8, 2016

Hospital Visit

Hi assalamualaikum gais!


so based on title pun dah boleh agak what I am going to write. ok sesapa yang tengah membaca boleh pergi scroll facebook ke twitter ke or buat kerja lain hahaha

so so so so so haritu kita orang pergi hospital visit atau bahasa melayu nya melawat hospital. we were all extremely-super-extra excited for that day but then it turns out to be not-so-quite-so-so day (for me la) sebab my group macam sekejap sangat hospital visit nya :( the last group yang tinggalkan hall and the first group yang arrived hall. tapi, so far ok la cam rasa rasa dah jadi doktor gittewww

when we were doing the 'hospital visit' thingy, we went to the children's ward (JEEE) and dekat sana, we can see banyak gila budak budak yang sakit. okay, takdelah banyak gila macam tin sardin padat maksima camtu cuma ramai la. i don't know the exact number of kids there so yeah, daripada apa yang dilihat memang ramai. so kesian tau sebenarnya. cause u know, budak budak kan. kecik lagi. ada yang masih bayi :((( tapi dah sakit. tak sempat pun nak kenal erti kehidupan dah terlantar atas katil.

jadi pada semua yang dah besar masih bernafas hari ni, bersyukurlah atas nikmat yang Dia bagi ni. bukan semua dapat rasa nikmat sihat macam ni. dapat rasa indahnya hidup sihat macam ni walaupun kadang kadang banyak masalah yang kita ada. (ujian tu kan tanda Tuhan sayang :) )

and also tak dilupakan parents yang sentiasa setia menemankan anak anak yang sakit. kot kot terjaga ke, kot kot menangis nak susu ke kan. kita orang masuk je, dieorg terjaga sebab tertidur tunggu anak :') sorry pakcik makcik kami tak berniat nak ganggu tidur yang jarang jarang kali lena. semoga Allah memberi kesembuhan to your kids and semoga Allah permudahkan everything!

tapi, Alhamdulillah semua punberjalan lancar. and I did a video tapi internet lambat sangat and takleh nak upload :( I will try my best nak upload huhu sedihhhhhhhhh emmmm so that's all for this post (I guess?)

till then, people.


Ilal liqa'
Assalamualaikum!