Friday, June 24, 2016

#TipsNia



Assalamualaikum hi uolls! Salam Jumaat semua. So, harini saja I nak share dengan semua, tips dari @twt_kecantikan daripada curator Nia last week. I love her, but idk siapa Nia actually. To Nia, if you are reading this halalkan ilmu you untuk I share to everyone tau and kindly contact me after you read this :)

Actually I buat post ni sebab it is easier for me to read this if I nak refer balik. Sebab all of you tahu kan, twitter cam susah sikit nak baca. I don't know for you girls, but for me I hate reading tweets dekat twitter sebab macam bersambung sambung and quite leceh. So, here I am nak senangkan kerja I and all of you haha. So keep reading, and share ok with your friends!

Before we start, I akan masukkan a lil bit review or tips from other girls yang replied Nia's tweets ok! And, if you dah baca all this and macam tertanya tanya kat mana nak cari jojoba oil tu kna (sebab Nia selalu mention) Nia ada jual dekat ig shop Nia the.green.scarf 

So, let's start!

......................................................................

Untuk parut yang merah2, biasanya sebab luka dalaman still lagi berjalan, kebanyakannya parut merah mesti rasa panas/pedih,so kena sejukkan #tipsnia

Utk kurgkan redness
1. Letak ice cube
2. Ambil daun lidah buaya (aloe vera) sapu, tunggu 15min, basuh
3. Sapu jojoba/argan/olive oil #tipsnia
4. Guna vit e moisturizer, sapu secara konsisten sebelum tidur.
5. Sapu madu, tgu 15 min, bilas dan basuh muka macam biasa #tipsnia
6. Sapukan 5-6 titis Jojoba/Argan oil ke seluruh muka dan bibir sebelum tidur. Tak perlu basuh, terus tidur. #tipsnia

Asmaa ‏@AsssAbuBakr  Jun 13@twt_kecantikan I do this madu trick for abt 2 months. It worked! Parut makin pudar & jerawat pasir hilang!

Tips untuk hilangkan parut tadi semua secara semula jadi. Takda bahan kimia, jadi kena amalkan sampai nmpk perubahan. #tipsnia Ramai ckp pedih, leceh, malas nak amalkan semua tips hilangkan parut ni. Tapi kena ingat, tak rajin, tak sakit, tak cantik la nnt. #tipsnia

Nak cantik kena rajin.
Nak cantik kena sakit sikit. #tipsnia

Untuk parut berlubang mmg susah sikit, sebab kulit kita macam dah terkoyak kan? Nak kambus guna apa? Huhu #tipsnia

Minn ‏@jKimMira  Jun 13 @twt_kecantikan my dermatologist said kena buat treatment utk lukakan balik kulit tu so that new tissue will grow
NNN~ ‏@BihaSohim  Jun 13 @twt_kecantikan boleh guna aloe vera tp lmbt sket, lubang kt muka ni makin kecik


SM ‏@suhailiii  Jun 13@twt_kecantikan dermaroller !


Tak semua kulit sama, kalau awak pakai jadi merah2, dia pakai kulit licin, better awak stop cuba cara lain. #tipsnia

I bukan nak takutkan you guys (perempuan) tapi ramai lelaki yang I jumpa ckp, nak tahu perempuan tu bersih ke tak, tengok kaki dia. #TipsNia

Pini. ‏@AfiniAidalina_  Jun 15 @twt_kecantikan , orang tua pun cari menantu tengok kaki. Dia cakap kaki kalau kotor berkerak macam bontot kuali tu solat tak jaga lettew 😝
Fatnin Ishami ‏@ciktnin  Jun 15 @twt_kecantikan sebab tu kaki salah satu aurat wanita and islam ajar pakai sarung kaki (stokin). Kaki pun scan apatah lg yg lain.
tough cookie ‏@nrlhusna93  Jun 15 @twt_kecantikan lelaki tengok kaki perempuan is totally something la sis. serious. not kebersihan je. but lust too. girls, wear socks ok



Ada beza ok. Kalau kita sendiri pun tgk boleh beza kan? Pakai lotion, rajin scrub badan, hitam hasil burn tu akan jadi beza. Betul? #TipsNia Skangkan byk yang jual coffee scrub tu. I pun dah cuba, buat diy pun lagi murah, i buat diy. Bau sedap, kulit pun cantik. #TipsNia Please tau, rajinkan diri scrub satu badan, sental semua tempat yg jarang kita bagi perhatian on daily basis tu. #TipsNia

Tips pakai lotion, after mandi, masa badan tengah lembap2 sikit lepas lap tu, terus pakai lotion, so lotion akan trap moisture badan kita #TipsNia

Masa nak sapu lotion satu badan paling efektif, dalam masa 2 minit selepas mandi. #TipsNia

Benda mudah, jgn rumitkan. Kan? Selain drpd lotion, I suka pakai Jojoba Oil dekat tangan/kaki/badan juga. #TipsNia

Jojoba Oil boleh hilangkan stretch marks, selulit, parut kalau pakai secara berterusan tau. My mom pun pakai dekat parut2 dia. #TipsNia

Tumit, tapak kaki, siku, semua I sapu dgn Jojoba Oil. Memang lembut sangat bila bangun pagi. #TipsNia

Bukan la Jojoba Oil je berkesan. Argan Oil, Olive oil,dan semua jenis losyen kalau kita pakai secara berterusan mmg akan ada hasil. #TipsNia

Sebab apa I suka sangat Jojoba Oil? Sebab dia organik. 100% certified organic. Tanda bahan kimia tambahan. #TipsNia

DIY coffee scrub:
3 sb serbuk kopi, 1sb madu, 1sb olive/jojoba oil, 1sb gula perang/gula pasir, campur semua sekali. Siap! #TipsNia

Sebelum tidur, sapu lotion/minyak banyak banyak kat kaki, tangan, badan. Tidur pun best, wangi je, esok bangun suka je wangi. #TipsNia

Telinga. Belakang telinga. Bersih ke tak tu? Cuba sekarang pegang, pastu bau. Euwww kan? Ha baru teringat letteww. Pernah cuci tak? #TipsNia

Masa cuci muka/masa mandi, biasakan sabun telinga sekali. Lepas mandi, gosok guna towel lap kering kering seluruh pelosok telinga. #TipsNia

Tengkuk jangan lupa selalu scrub dan letak lotion eh.... Gelap sebab daki dan gelap semulajadi lain eh.. Tengkuk kena rajin scrub. #TipsNia

Pastikan kuku sentiasa pendek dan kemas. Kuku kotor, pgg muka, makan, kotoran semua melekat kat situ. Geli kan? So rajin potong ye? #TipsNia

DIY lemon scrub (whitening):
3 cups sugar
1/2 cup olive oil (can use coconut oil or jojoba oil)
1 to 2 tablespoons lemon juice #TipsNia

*Nia also mentioned kalau nak buat sekali pakai boleh kurangkan portion :)

DIY coffee scrub (antioxidant) 
1 cup coffee
1 cup sugar or salt
1/2 cup coconut oil #TipsNia

Kalau malas:
Potong lemon separuh, celup lemon dekat gula, bagi gula pasir melekat dekat lemon, scrub muka, bilas. #TipsNia

*brown sugar pun boleh
*Nia : kalau jerawat tgh aktif jangan scrub. Penting scrub seminggu sekali or 2 mgu sekali utk buang sel kulit mati

I nak share DIY ANTI WHITEHEAD SCRUB! 

Mix one teaspoon of rice flour, turmeric powder, honey and lemon juice.
Do not add water and you can use more lemon juice instead.
Apply your anti-whitehead scrub. Limit your application to twice a week. #TipsNia

Selain drpd minum air 3L sehari untuk kulit yg sihat. Pemakanan juga kena jaga. Lebihkan buah dan sayuran. #TipsNia

Syazana ‏@syanashahar  Jun 15 @twt_kecantikan betul tu, my doctor pun nasihat banyakkan makan buah and sayuran. Muka cantik badan sihat 👌🏼

Kurangkan makanan berminyak. Kalau makan pun, minum green tea, cleansing tea, detox water untuk bersihkan balik #TipsNia

Basuh muka selepas pakai shampoo dan conditioner tau? Bahan bahan dlm shampoo dgn conditioner tu boleh clog pores #TipsNia

Untuk yang byk jerawat. Cuba elakkan makanan bergula dan tenusu. Tengok seminggu kalau ada perubahan dekat kulit. #TipsNia

NUNA ‏@NOURULNADHIEYA  Jun 16@twt_kecantikan makanan pedas pon kne elakkan advise from my doctor 😊

Bukan tu je. Avoid polluted area, stress,have 6 hours sleep, clean pillow case, regular exercise, dan tengok perubahan kulit lepastu. #TipsNia Cut back on sugar and dairy rich foods. Many sees a big impact on their skin. Drink only plain water or lemon water too. #TipsNia

Jerawat dekat kening, sebab byk sgt makanan tak berkhasiat atau allergic dengan certain food. So watch your food intake ok? #TipsNia

DIY toner utk kulit berjerawat/berminyak:
Apple Cider Vinegar (cuka epal) 1sb, campur dgn satu cawan air. #TipsNia

Ni bulan puasa kan? Cuba seminggu, mkn la ape ape pun, tapi NO AIR MANIS. Seminggu. Lepastu baru kurangkan kuih manis2 tu. #TipsNia

Ingat ye, aim kita taknak sakitkan lagi kulit if jerawat tgh aktif. Basuh muka perlahan2, lap dgn towel bersih lepas basuh muka. #TipsNia

Jangan selalu pegang muka. Jangan kutil2 jerawat pasir tu. If nak pegang muka, pastikan tangan bersih. #TipsNia

Girls, tudung dengan shawl pun kena sentiasa cuci/bersih. Sebab selalu bersentuh dengan pipi dan tangan kan? Kuman ada dimana mana. #TipsNia

Unless you DIY buat pencuci muka, toner, pelembap. Itu mmg organik sebab mmg betul2 guna bahan semulajadi.

Kalau jerawat banyak dekat bahagian bawah muka (jawline) itu sebab hormon. Jadi jangan stress, exercise n rehat cukup. #TipsNia

Hormon mmg berkait rapat la dgn jerawat ni. Dia mcm kalau jumpa tu, terus semua jerawat nak buat perjumpaan jejak kasih diatas mukaku. #TipsNia Jadi kita sebagai pemilik muka kena buat apa?! Kita bawa bertenang. Jangan stress. Nanti hormon kita lagi stress. Eh? #TipsNia

I selalu buat yoga before tidur masa stress.Ikut youtube. 3 minit dah cukup. It helps, like a lot! Yoga helps badan kita bertenang. #TipsNia

Before tidur, dengar muzik, bacaan ayat suci ke. Supaya otak kita tenang bila tak stress, so esok bangun, jerawat pun tak tumbuh. #TipsNia

Siapa belum tidur? Ada jerawat tgh merah/aktif? Ada madu? Pergi amik satu sudu madu, sapu satu muka, biar 30 min. Basuh. #TipsNia

Untuk yg ada jerawat besar/merah/nanah. Try oatmeal scrub. Campur yogurt asli dgn oat. Scrub hari2 pun boleh, sbb oat tak kasar. #TipsNia

Untuk kulit kusam pun boleh cuba sapu madu satu muka. Tunggu 30 min. Basuh. Amalkan seminggu and tell me the difference. #TipsNia

Products suggestion under eye cream: #TipsNia 
1. Nanowhite eye brightener
2. Olay Regenerist eye lifting serum
3. Garnier eye serum
4. Himalaya under eye cream
5. Bioessence 24K Bio gold anti dark circle
6. Laneige water bank eye gel #TipsNia

nurfarahwahida ‏@farahchoclato64  Jun 17@twt_kecantikan safi rania gold pown okay. Best
 ☺ ‏@lebahjuling  Jun 17 @twt_kecantikan krim mata safi pun okay. But kne pakai consistent. Tak dpt la pakai harini esok hilang.


Kelemumur jugak boleh disebabkan oleh kulit berminyak. So bila minyak berlebihan, dia akan menebal dan jadi kelemumur. #TipsNia

Peluh. Kita berpeluh setiap hari, kalau peluh tak dicuci dgn sebetulnya boleh jadi kelemumur juga. #TipsNia

Kalau ada kelemumur, kerap kan syampu rambut. Sehari sekali. Pilih syampu yg sesuai dan berubat khas untuk kelemumur. #TipsNia

Syampu untuk kelemumur: #TipsNia 
1. Head n shoulders (pilih range ikut kesesuaian)
2. Selsun blue
3. Safi shayla anti kelemumur
4. Clear Men/Clear
5. Himalaya anti dandruff shampoo #TipsNia

Fatin ‏@ftnamranis  Jun 18@twt_kecantikan saya pkai loreal yg color putih merah tu, syampu dngn konditioner hilang terus kelemumur. Syukur, tkde rasa malu dh.
vwvnis ‏@RatuAmoyy  Jun 18 View translation@twt_kecantikan pakai shayla lagi terukk. I pakai himalaya skrang. Better
p a n d a ‏@diebakhairuddin  Jun 18@twt_kecantikan shampoo bamboo salt marine essence pun okay
SA ‏@sareppALYA  Jun 18@twt_kecantikan syampoo bawang jackie chan
cik naa ♚ ‏@aeinaazuhry  Jun 18 @twt_kecantikan gvc pun bagus. Kurang rambut gugur and kelemumur pun hilang


Home remedies anti dandruff #TipsNia


Tips untuk dark circle/eye bag #TipsNia


Tips hilangkan parut jerawat #TipsNia


Siapa yang tanya pasal jerawat pasir tadi? Ni cara hilangkan jerawat pasir. #TipsNia 



Tips kecilkan liang roma; #TipsNia


Petua/cara atasi rambut gugur #TipsNia


ok I think tu je kot for now! Ilal liqa'

No comments:

Post a Comment