Wednesday, April 29, 2015

Temuduga IPG

Assalamualaikum!
Good morning!

Nak tahu tak? Nak tak? Nak tak? Esok ada interview ipg untuk subjek Matematik di Institut Pendidikan Guru Kampus Ipoh Hulu Kinta, 31150 Ipoh, Perak. omg omg omg omg pengsannnnn


Kind of scary because i kinda hate interview. Lepastu disebabkan takut sangat, saya dah bersiap sedia dengan isu semasa sejak seminggu yang lalu hahahahahahahahahahahahahahahahaha kelam betul. People be like "interview ipg je pun apa yang kecoh sangat" tapi still kan ianya temuduga dan ianya merupakan perkara yang paling menakutkan uuuuuuuuuu

Jadi dengan gigihnya saya mula search semua isu semasa yang paling hangat macam pisang goreng cheese di pasaran macam GST ( Goods and Services Tax ), Pelaksaan Hudud di Malaysia, Pelaksanaan PBS dan PT3, tujuan PLKN, hari guru and bla bla bla

Sebenarnya sebelum temuduga Ipg ni, saya dah pun pergi Ujian Kelayakan Calon Guru atau UKCG ( yang ni dekat Kampus Bahasa di Kuala Lumpur ) alhamdulillah dah terlompat lompat dah semput takde oksigen dekat sana untuk lepas ujian kelayakan tu, saya berjaya pulak pergi temuduga ni yeay yeay angkat tangan angkat tangan angkat tangan meletop angkat tangan Alhamdulillah Alhamdulillah. okay goodluck and selamat berjaya kepada yang dah sudah temuduga atau pun bakal ke temuduga macam saya ni haa please doakan huhuhuhu

Semoga kita berjaya jadi pendidik yang mampu melahirkan anak anak muda yang akan mentadbir negara suatu hari nanti! InsyaAllah. ececececece

Sebenarnya berat sangat hati nak pergi temuduga ni sebab yang rahsia dan takut sangat hahahahahahahahaha tapi my parents pun memang galakkan sangat sangat sangat sangat masuk bidang perguruan sebab kerja dah memang terjamin dah. Gaji masyuk jeee. Belajar pun tak sesusah bidang lain. Dan paling penting yang kerja memang terjamin tu lah kan.

Tapi apa apa pun bidang yang kita ceburi, jangan lupa untuk niat kan bahawa kita lakukan semua tu untuk Allah. Bukan dapat keberkatan je, pahala pun dapat ok!

Okay ni sedikit soalan popular masa interview nanti
1. Bebanan kerja guru semakin bertambah,bagaimanakah caranya?
2.  Budaya buli di sekolah semakin serius,apakah puncanya?
3. Mengapakah kamu memohon IPG?
4. Apakah tanggungjawab seorang guru?
5. Apakah tujuan program PLKN dilaksanakan?
6. Apakah objektif KBSR,KBSM,KSSR?
7. Jika kamu diminta mengajar di luar bandar,bagaimana kamu menghadapi masalah kehidupan di situ?
8. Sanggupkah kamu ditempatkan di luar bandar?
9. Objektif utama hari guru?
10. Bagaimanakah kamu meningkatkan ilmu dan kemahiran supaya menjadi guru yang cemerlang?
11. Fungsi utama PIBG?
12. Guru mempunyai banyak masa lapang,tidak banyak tugas.setuju atau tidak?
13. 5 sebab mengapa kamu perlu dipilih untuk menjadi guru?
14. Apakah yang akan kamu lakukan jika pelajar menentang kamu?
15. Yang mana lebih penting?tugas atau keluarga?
16. Apakah cabaran terhebat perguruan pada masa kini?
17. Berikan 3 tugas lain seorang guru selain daripada mengajar?
18. Guru kencing berdiri,anak kencing berlari,adakah kamu setuju?Mengapa?
19. Remaja kini semakin liar dan ganas.Apa pendapat anda?
20. Bagaimana cara efektif membendung masalah gengsterisme?
scary sia
Penemuduga selalu juga tanya mengenai :
  • SEKOLAH WAWASAN.
  • SEKOLAH PENYAYANG.
  • PELAN INDUK PEMBANGUNAN PENDIDIKAN.
  • JUMLAH IPG DI MALAYSIA. 
  • PERANAN SEORANG GURU
  • PROGRAM2 YANG DIJALANKAN DI SEKOLAH
  • ISU-ISU SEMASA SEKOLAH

Jadi, lepas ni dah boleh panggil Cikgu Atifah la kot. kot la. Hahahaha ok doakan kejayaan saya dan semua! Goodluck evelibadi!



Ilal liqa'
Assalamualaikum!

Saturday, April 25, 2015

Baju dan Perempuan

Hello and assalamualaikum. Good evening gois!

saya persembahkan bilik saya

Well perempuan dan baju (yang cantik) memang tak dapat dipisahkan bagai isi dan kuku, bagai gigi dan gusi dan juga bagaikan sam dan aida ops hahahahha (tahniah Sam Bunkface dah nikahhhhhhhh) sapa nak tengok gambar Sam kahwin tekan sini

Tadi sebenarnya saya baru je tengok video dari Shazreen Fadzlynda titled Primadona Girl huhuhu memang kelakar la kan sebab macam kena sangat dengan diri sendiri hahahaha like exactly betul gilaaaa

well sebagai perempuan kan kita kena jaga imej dan gaya sebab nak upload gambar dekat instgaram ye dok hahaha ok tak tak. jaga imej gaya dan aurat tu kan tuntutan Islam kepada muslimat (so cover elok elok ok girls) ok berbalik pada video ni serius baju berlambak gila like too much sampai tak muat almari nak letak but still bila nak keluar "ALAMAK TAK ADA BAJU NAK PAKAI!!!!!!!!"

setuju tak? sapa tak setuju pendek umur :P


"Umiiiii kakak tak ada baju nak pakai ni! Macam manaaaaa"

Lepas tu bila jumpa baju (yang cantik dan selesa dan menutup aurat), masalah lain pulak timbul, Tak ada tudung yang matching la. Tak ada seluar la. Tak ada kain la. Tak ada shawl la apa la. Lepas tu bila masalah selesai, kasut pulak tak kenaaaa! Ya Allah dugaan apakah ini sob sob sob

Pastu tangan di bahu mata ke atas "Girls Problemmmm"
Pastu pening pening lalat.
Last last.
Ambik blaus pakai seluar hitam gua bantai tudung prep hitam sekolah je.

Ni nak share. Pernah sekali masa tu nak keluar jenjalan je pun, pastu terduduk depan almari almost 15 minutes!! Sebab pikir nak pakai baju apa =,=
"Baju ni warna terang sangat"
"Yang ni jarang pulak"
"Yang ni senangkan kerja mak cik cleaner"
"Baju ni corak tak cantik"
"Ala baju ni tak ada tudung matching la pulak" and bla bla bla serius ni gua tak tipu lu.

Perempuan.
Pelik.
Tapi telanlah kepelikannya.

Ye la karang pakai tak cantik, tak cantik pulak feed instagram kan (okay please jangan bash saya)

Okay la macam merepek je post ni huhuhu. Ni bawah ni video yang tadi yang gua mention tu kan. Selamat menonton! Okay have a nice day people.



Ilal liqa'
Assalamualaikum!

Thursday, April 16, 2015

lapanbelas tahun sehari

bahu gua nampak besar kan huhuhu

Hello fellas and a very good morning and assalamualaikum jugak to u guys yang dekat rumah atau dekat tempat kerja atopon tengah jogging (eh manada orang baca blog sambil jog)

memandangkan harini 16 april di mana merupakan sehari selepas birthday gua iaitu semalam kan so sebenarnya saya masih excited sebab dah lapan belas kan (hek eleh kau baru 18 kecoh pe) dah legal masuk pawagam dan boleh tengok porn eh tak tak tak tak dosa ok dosa well sebenarnya i wanna thank dekat korang yang mendoakan kesejahteraan titew di dunia akhirat. saya juga mendoakan yang terbaik buat kalian (aminkan cepat please)

ok sambil sambil gua melayan hitz fm sekarang ni gua tetiba nak update blog dengan takdek idea nya ko paham tak perasaan nak update jugak walaupun takde benda nak tulis dekat blog (sapa je nak baca) hahahahhahahahahahahahahahahahaha nampak tak permainan aku nak nampak post panjang tulis "hahaha" panjang panjang hahahahaahahhahahahahahahahaahaha tetiba ghase nak gelak lek la gua bukan gila kan dah kata excited itu masih berbisa (dah macam kilauan emas otai masih berbisa huhuhuh)

nanti lain lain hari saya akan cakap pasal benda lagi bermanfaat buat anda dan yang pasti tidak membuang energy anda untuk menggerakkan bola mata korang

sebenarnya harini nak merepek je nak cakap pasal banyak benda contoh macam jeles dan wishlist

perkara yang aku nak snagat sekarang ni kan aku nak sangat jadi cantik and plus kaya ko tahu tak perasaan nak tu macam mana!!! macam budak kecik nak susu dari mummy dia yang tengah kerja walhal dia dekat nursery, macam guru besar nak sekolah dia cemerlang gemilang terbilang walaupun budak budak sekolah teruk nauzubillah, macam atifah nak kahwin dengan crush dia eh

ha macam tu la perasaan nak sangat sangat tapi kita kena faham tau tak kadang kadang tak semua benda baik untuk kita tu kena faham ok. kena sangat sangat! macam Allah kata dalam surah Al-Baqarah ayat 216 "Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui"

kita kena faham kadang kadang perasaan kita tu tak semestinya baik untuk kita ok! ada kebaikan kenapa kita tak berapa cantik macam keknis macam neelofa macam nora danish dan macam atifah eh eh #kodahkenapa silalah berpegang pada janji Dia dan kita mesti akan bahagia believe me :)


ok selain nak jadi cantik dan kaya saya juga mahukan buku #DIAgnosis 1 dan 2 yang gua dah cari merata tempat tapi tak jumpa gak kan sebab dengar khabarnya buku tu best sangat memandangkan cita cita asal saya nak jadi doktor yang cantik hahahaha. selain tu jugak saya nak pergi travel dapat pergi mana mana pun ok dah sebenarnya (esp pantai la kan) dapat rasa angin sepoi sepoi bahasa membuai buai tu ya Allah keindahan Tuhan

pastu sekarang perasaan cemburu tu membuak buak sangat memandangkan crush gua dah ada awek keliling pinggang (cis kaki perempuan betul crush aku ni) eh tak ah ni takde kena mengena. saya sebenarnya cemburu dengan orang yang dah belajar faham tak perasaan aku dah berapa lama duduk dekat rumah tak belajar apa apa selain belajar menternak lemak dekat peha je dan macam peha ayam

best betul dah belajar pastu selfie pastu letak location "utp" or "um" ke mana mana ke kan macam huwaaaa nak gak please kenapa aku kurang dapat tawaran ni ha sedih do ceni ko tahu tak

rindu sangat nak tidur dengan buku, rindu sangat nak menghafal fact fact penting, rindu sangat nak tulis note masa cikgu tengah membebel dekat depan, rindu sangat nak pakai beg pegang buku dekat tangan, rindu gak nak tengok muka crush gua yang kulit dia lagi flawless dari aku huhuhuhuhu

pastu nak gi shopping sangat sangat! ada tak kedai mana mana murah tapi branded huhuhhuhuh demand sia hahaha. memandangkan saya sekarang ni agak kaya kan so tengok je baju cantik sikit mula la gatal gatal nak try huhuhu tapi setakat ni baru beli baju je online hehehehhehehe cantik sangat tapi besar sangat ko tau flannel shirts or boyfriend tshirts tu kan ha tu la dia doploh nam je murah kan

tengok sumpah do aku suka merepek bapak panjang aku tulis hahahahahahahaahahahahha aku bet takde sapa baca kecuali kalau kau ni suka kat aku pastu stalk baca gak sampai habis pastu senyum senyum eh #kodahkenapa tipah peghasannya ok ah nak cau dulu thanks ah baca muah sikit

okay bye sayangku
ilal liqa'
assalamualaikum 

Wednesday, April 15, 2015

15415

Assalamualaikum and hello people!!!!!

HAI SAYA DAH LAPANBELAS!

Okay jadi ini merupakan post yang pertama (not so pertama) setelah sekian lama tak update blog walaupun banyak masa terluang di rumah memandangkan belum belajar kan hehehehehehe harini special sangat cause it is my birthday yang ke 18 yeay yeay dah boleh kahwin hahhahahaha

the best thing for this year punya birthday is i got a lot of wishes from family friends exfriends and non friends hahahaahahaha you know that feeling bila ramai orang wish birthday kita macam wau wau wau hahaha

memandangkan crush gua pun wish so it was great and awesome and best and paling best hahahahahaha dear crush u made my day u know ketahuilah saya tidur dengan senyuman hanya kerana ucapan birthday darimu ewah hahahahahahaaha

maka dengan ini terimalah nyanyian dariku ok tak sempat nak crop yang merepek dekat depan tu kan huahahahahaaha jadi hehehhe Happy Birthday to me!

video

xoxo, Atifah Zulkifle on 15 of April 2015 
ilal liqa'

oh ya thank you sangat sangat for uolss punya wish iolss hargai sangat yang nyanyi yang text yang call yang hantar gambar yang hantar video yang tag dekat ig yang semua lah semoga kita dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki insyaAllah!