Sunday, December 29, 2013

masa

2014
dah dekat
dan makin dekat

pernah fikir tak
apa akan jadi
macam mati ke?

Katakanlah
saat ini
waktu ini
hari ini

kita ditakdirkan untuk pergi
dah siap ke kita?
Bekalan kita?
Pakaian kita?
Dosa pahala kita?

Aku takut
tapi
aku tak berubah


fikirkan.

Wednesday, December 25, 2013

Cinta.

My life, My story. | via Tumblr

Cinta pada manusia.
Haiwan.
Harta benda.
Wang ringgit.
Kecantikan.
Diri sendiri.
Allah.

Allah cinta kita.
Tapi kita?

Terjebak dengan cinta dunia.
Cinta monyet kata orang tua.
Cinta pada manusia.
Cinta pada zaman remaja.
Cinta.

Cinta.
Luas.
Mengalahkan lautan.
Sampaikan kalah cawangan McD di dunia.

Aku sendiri.
Tak aku nafikan.
Mudah suka.
Entah, kata orang hati perempuan ni lembut.
Aku akui.
Mudah cair.
Macam lilin dan api.

Lilin.
Takkan terbakar tanpa api.
Samalah macam manusia.
Tanpa kata-kata manis.
Tanpa kata manja.
Tanpa tawa.
Kita akan tetap teguh.
Tetap putih.
Macam lilin.

Susah nak hilangkan perasaan ni.
Bila dah suka.
Tak mampu kita nak diam lagi.

Aku pesan.
Cari cinta Allah.
Cinta yang kukuh.
Cinta yang tak mudah rapuh.

Doakan aku.














 Untitled

merepek kuasa 987654321346677329528935524524

Wordless Wednesday II

Tumblr

Wordless Wednesday.

♥ Just Another Nerdy Girl | via Tumblr

Monday, December 23, 2013

Rindu.

"I miss you. Do you?"


Kalau aku cakap aku rindu.
Agak-agaknya kau percaya tak?

--------------------------------

Aku tak tahulah.
Tapi hati ni.
Rindu kau.

--------------------------------

Jauh di sudut hati.
Aku rindu.
Akan senyumannya.
Suaranya.
Kata-katanya.

--------------------------------

Rindu ini.
Jauh di dalam.

--------------------------------

"Perasaan rindu ialah satu anugerah mahal yang tidak boleh diada-adakan. Bahkan ia adalah perasaan yang timbul dengan sendirinya apabila teringat pada seseorang atau perkara yang dia sayang. Terkadang rindu ini boleh datang walaupun baru semalam berjumpa dengan seseorang.  Jadi tidak menjadi mustahil andai rindu datang apabila sudah bertahun-tahun tidak bertemu.

Perasaan rindu yang timbul tanpa diundang adalah pemberian Allah kepada hamba-Nya. Ia bukan satu kesalahan kerana manusia tidak mampu menghalang perasaan rindu. Ia soal hati. Perasaan dalaman. Bukan seperti mencuri yang tindakannya menggunakan tangan. Dan mencarut yang tindakannya menggunakan mulut. Kerana Allah Maha Adil. Soal hati hanya Allah sahaja mampu menghukum. Manusia tidak.

Berbalik pada perasaan rindu. Hebatnya Allah menciptakan perasaan ini adalah untuk kebaikan dan kebahagiaan manusia. Rindu sebagai tali penghubung hati meski jasad dipisahkan oleh jarak dan masa. Allah Maha Tahu bahawa hamba-Nya yang bertemu sesama mereka pasti ada waktunya terpaksa berpisah. Kerana itu rindu dicipta semata-mata sebagai pertalian yang tidak mungkin terputus antara manusia meski terpaksa melalui perpisahan. Malah manusia yang dipisahkan oleh dua alam yang berbeza pun mampu merasakan kewujudannya dengan perasaan rindu. Masyaallah.

Namun rindu yang timbul ini andai disalah guna, ia mampu menukar daripada sesuatu anugerah kepada kesalahan. Kerana rindu yang timbul jika tidak dikawal, mampu membawa manusia ke arah kerosakan. Seperti mana harta. Kehadiran harta dalam hidup manusia pada asalnya rezeki dan anugerah untuk manusia hidup atas muka bumi ini dengan senang. Tetapi andai harta disalah guna, maka harta tadi mampu membawa manusia kearah kerosakan. Seperti itulah rindu.

Tetapi sebaik-baik rindu manusia ialah pada Pencipta manusia. Allah. Rindu yang tiada tandingan. Meski tidak pernah bertemu, tetapi perasaan rindu untuk bertemu Allah cukup kuat. Kerana hati kita juga makhluk ciptaan-Nya. Hati mampu berbicara pada penciptanya. Bukan sahaja hati, malah seluruh jiwa dan anggota badan kita pasti merindukan untuk bertemu dengan Allah di akhirat kelak dan melihat wajah-Nya.

Hebat sungguh rindu pada Allah. Berbeza rindu pada manusia." - tienasasukei





Friday, December 20, 2013

Sampah jalanan

Jangan sampai kita dipanggil sampah jalanan.
Ingat apa kau buat.
Jangan lupa apa kau kata.
Sebab kita tak tahu.
Satu hari nanti.
Apa dia boleh balas pada kita.

Mungkin harini kau di atas.
Kau ada segalanya.
Kau mampu untuk berkata kata
Tapi ingat.
Dia ada kuasa untuk ubah kedudukan kau.
Esok mungkin kau di jalanan.
Minta simpati.
Minta wang.

Kata kata ibarat pisau yang tajam.
Kalau kena tusuk,
Sedap kan?
Luka itu mungkin sembuh.
Tapi parut tu tetap ada.

Pesan aku.
Kawal bahasa.
Bahasa itu indah.
Jangan kau digelar sampah jalanan.

Tuhan bagi kau lidah.
Untuk memuji.
Bukan mengeji.












sumpah aku merepek 

Thursday, December 19, 2013

Judging

Asslamualaikum and hai readers yang comel.

Saya rasa dah cukup lama saya tak update dengan bahan bahan yang berilmiah di sini lagi lagi bila dah delete semua post. banyak ilmu ilmu yang dah saya buang. I just don't know why I did that. saja suka sebenarnya.

Di malam yang hening lagi sejuk beku ni I just wanna give my opinion based on what did I saw on twitter a few hours ago. Semasa saya sedang enak menonton Pencetus Ummahdi Astro tadi, tetiba ada non-muslim yang turut datang ke situ untuk menonton PU tadi. I just make it short tau. Then I saw a tweet, the person kata "non-muslim pun tengok Pencetus Ummah apatah lagi kita orang Islam" ni bukan ayat yang asli, saya just buat ayat sendiri tapi isi dia lebih kuranglah.

Okay, apa yang cuba saya sampaikan di sini, jangan cepat judge orang. Saya rasa nak marah jugak tadi bila dia cakap macam tu. Pu tu hanya untuk yang ada Astro. Yang Islam tapi tak ada astro apa yang dia boleh buat?

 I don't know lah kalau boleh tonton online, tapi rasanya tak ada.  I just don't know why tapi tetiba rasa nak marah. Tak perlu kot nak banding bandingkan orang yang tengok dan yang tak tengok. Belum tentu orang yang tengok like me dapat apa yang cuba disampaikan.

Entah entah yang tak menonton rancangan rancangan agama macam ni lebih baik dari kita yang tengok tapi sibuk tweet sana sini semata mata nak nampak up to date. Last last apa pun tak dapat. Yang dapat cuma penambaha  re tweet dan favourite.

Btw, jom kita undi PU Fakhrulkerana beliau dapat bottom three. Sedihnya, minggu lepas pun macam tu jugak. Saya minat PU Yeop sangat sangat. Hidup orang Perak, haha.

Jadi, jom sama sama kita ubah diir cuba dalami balik apa yang dah kita buat. Yang baik teruskan, yang sebaliknya cuba ubah. Just be a better person. Jadikan diri kita lebih baik dari yang ssemalam.

By the way, ini hanya pandangan saya sendiri, yang baik dari Allah yang buruk daripada Allah namun disandarkan atas diri saya sendiri. Just drop your comment. Yang salah harap dibetulkan semula. Bye, assalamualaikum. have a nice day





Sunday, December 15, 2013

manusia

manusia
bila kau senang kau lupa Dia
kau lupa siapa Dia
kau lupa apa jasa Dia
kau lupa segalanya
kau leka dengan dunia
kau lalai dengan dunia
kau alpa kau leka















aku tak tahu nak update apa sebenarnya cuma apa aku nak cakap dalam hidup ni waktu senang ke susah ke jangan pernah lupa Dia. kadang kadang aku pun begitu. sebab kita manusia. cepat lupa cepat leka. jadi muhasabah diri. sebab aku kau dia Dato Datin Dato Sri mana mana pun tak boleh jamin dia boleh hidup sihat seperti hari ini macam waktu ini. nikmat kehidupan yang Dia dah kurniakan hargai. 



























Saturday, December 14, 2013

Flawless.

Aku impikan kecantikan.
Kecantikan yang abadi.
Luar dan dalam.

Flawless yang aku mahu.
Flawless luar dan dalam.
Biar cukup cantik.
Biar semua tertawan.
Mengejar.
Termimpi mimpi.

I wanna look like her.
She's flawless.









Gua merepek tak faham bye

Harapan.

Kau pernah kata.
Kau kata kau sayang aku.
Hanya aku.

Tapi,
Dalam masa yang sama.
Kau bagi harapan yang sama pada orang lain.

Langit yang aku ingat sentiasa cerah.
Kini diselubungi awan hitam.
Hujan pun mula membasahi bumi.

Harapan yang kau bagi.
Membuatkan aku sedar.
Bahawa aku bodoh.
Senang percaya.
Senang memberi.

Apa kau fikir.
Aku tak punya perasaan?

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Dia tak pernah bagi harapan.
You're tho one who likes him/her.
You're tho one who approach him/her.

Engkau yang salah.
Kau je yang rasa suka dia.
Dan kau rasa.
Dia suka kau.
Dia tak pernah bagi harapan.
Dan bila dia pergi.
Kau salahkan dia.

Bodoh bukan?